Leterme: regering bespaart zonodig in lopende zaken

20/12/10 om 11:30 - Bijgewerkt om 11:30

De premier treft voorbereidingen om met de regering in lopende zaken indien nodig toch een begroting 2011 op te stellen.

Ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) neemt voorbereidingen om indien nodig met de regering in lopende zaken toch een begroting 2011 op te stellen. Die kan volgens hem volgend jaar 1 tot 1,5 miljard meer besparen dan gepland.

Minister van Financiën Didier Reynders (MR) riep onlangs op dat de ontslagnemende regering bijkomenden besparingen zou doen. Hij werd daarin bijgetreden door ontslagnemend vicepremier Guy Vanhengel (Open VLD).

Diens collega Laurette Onkelinx (PS) was echter niet gewonnen voor een begrotingsaanpassing door de ontslagnemende regering. Volgens haar was dat een zaak voor een volwaardige regering.

De Standaard meldde maandag dat premier Leterme alle voorbereidingen treft om met de regering van lopende zaken toch een begroting 2011 op te stellen. Hij spreekt van 1 tot 1,5 miljard euro miljard zwaarder saneren dan gepland.

Overleg

Bedoeling is daarmee om 0,3 tot 0,4 procent van het bruto binnenlands product extra te bezuinigen. Daarmee zou de federale begroting uitkomen op een tekort van 3,4 procent van het BBP (12 miljard).

'Als er begin januari geen doorbraak is in de regeringsvorming - en die kans is toch reëel - kan deze regering dat doorvoeren', zo zegt Leterme in de krant.

Volgens Leterme kan dat perfect binnen de grenzen van lopende zaken. Hij heeft de afgelopen dagen daarover overlegd met de regeringstop en contacten gelegd met de ministers-presidenten van de regio's.

De premier laat de administratie al voorbereidingen treffen. Leterme heeft vorige week ook Bart De Wever (N-VA) als voorzitter van de grootste partij ingelicht.

Onze partners