Leterme pleit voor nieuwe verkiezingen

27/04/10 om 14:44 - Bijgewerkt om 14:44

De ontslagnemende premier vindt ze onvermijdelijk. De koning hield dinsdag weer een reeks raadplegingen.

Leterme pleit voor nieuwe verkiezingen

© Belga

De koning heeft ontslagnemend premier Yves Leterme dinsdagnamiddag op het kasteel van Laken in audiëntie ontvangen.Leterme noemt verkiezingen onvermijdelijk.

Leterme werd om 14.30 uur verwacht bij de koning, die het ontslag van zijn regering maandagavond heeft aanvaard,

Volgens Leterme zijn verkiezingen onvermijdelijk. 'Er zijn niet genoeg partijen rond de tafel die een oplossing willen. Dat is betreurenswaardig, maar het is zo', aldus Leterme op de RTBF, verwijzend naar Brussel-Halle-Vilvoorde.

Leterme wil dat Binnenlandse Zaken onderzoekt hoe de verkiezingen wettig kunnen verlopen nu er nog geen antwoord is op het arrest van het Grondwettelijk Hof .

Het voormalige Arbitragehof stelde in een arrest uit februari 2003 dat het feit dat er overal provinciale kieskringen zijn behalve in Vlaams-Brabant een schending is van het gelijkheidsbeginsel..

De ontslagnemende premier wil ook dat er een akkoord is over een herziening van de grondwet in de volgende legislatuur. Hij wil dat de regering een ruime verklaring tot herziening van de grondwet opstelt.

Voorts wil Leterme dat er voor de ontbinding van het parlement zeker nog twee wetsontwerpen worden goedgekeurd: een ontwerp dat België toelaat Griekenland te helpen bij haar kredietproblemen en het ontwerp over de begrotingscontrole.

Raadplegingen

Naast Leterme ontving koning Albert II dinsdag ook PS-voorzitter Elio Di Rupo, CDH-voorzitster Joëlle Milquet, CD&V-voorzitster Marianne Thyssen en MR-voorzitter Didier Reynders.

De vorst zet zijn consultaties woensdag voort. Dan ontvangt hij de
voorzitters van Ecolo, SP.A en Groen!.

Open VLD-voorzitter Alexander De Croo zit voorlopig op het strafbankje. Hij is door de koning nog niet opgeroepen.

Onze partners