Leterme ontkent dat hij privatiseringen voorstelde

18/10/11 om 06:39 - Bijgewerkt om 06:39

Ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) ontkent dat hij de federale onderhandelaars heeft voorgesteld om de financiële impact van de redding van Dexia te compenseren met een reeks privatiseringen.

Leterme ontkent dat hij privatiseringen voorstelde

© Belga

Volgens enkele kranten stelde Leterme voor om Belgacom, Brussels Airport of Bpost te privatiseren om het gat dat Dexia in de begroting slaat, op te vangen, maar dat ontkende de premier

op de RTBF-radio.

"Wat ik zeg, is dat gewaakt moet worden over de staatsschuld", aldus Leterme. De overname van Dexia Bank België doet die aangroeien van 97,5 tot 98 procent van het bbp. "Dat is echt een maximum", vindt Leterme, die een rentestijging wil vermijden.

'Voorzichtig met Belgacom'

"Belgacom draagt heel wat bij, men moet daar zeer voorzichtig mee zijn", verduidelijkte de CD&V'er. "Maar er zijn mogelijkheden in de

komende jaren, eens de markt zich hersteld heeft", aldus nog de

premier. "Er zijn ook participaties in de banken."

Ons land moet tegen de Europese top van zondag 23 oktober een begroting voorleggen aan Europa. Ontslagnemend premier Yves Leterme had daarover maandagavond een langverwachte ontmoeting met formateur Elio Di Rupo. Leterme gaf een stand van zaken van het voorbereidend werk dat de regering in lopende zaken heeft verricht en hij deed voorstellen om een sluitende begroting op te stellen.

Extra inspanningen

Zo deed Leterme de suggestie om extra inspanningen te leveren om ervoor te zorgen dat de schuldgraad van ons land tegen 2014 daalt tot 90 procent van het bbp. Nu bedraagt de schuld nog 98 procent, onder meer door de overname van Dexia. Naar verwachting kan de schuld spontaan dalen tot 92 à 93 procent van het bbp. Leterme vindt dat niet genoeg.

De Belgische rente is sinds de operatie Dexia fors de hoogte in geschoten. Het renteverschil met Duitsland bereikte een nieuw record met 2,34 procent. (Belga/EE)

Onze partners