Leterme: "Libische volk heeft ons nodig"

21/03/11 om 16:01 - Bijgewerkt om 16:01

Leterme benadrukte in de Kamer dat de Belgische deelname aan de militaire interventie niet buiten de lijnen zal kleuren van VN-resolutie 1973.

Leterme: "Libische volk heeft ons nodig"

© Julien Warnand/Belga

De doelen van de Belgische deelname aan operatie Odyssey Dawn, de militaire interventie in Libië, zijn een onmiddellijk staakt-het-vuren, het stoppen van de aanvallen op burgers en het afdwingen van de naleving van het internationaal recht. Dat heeft ontslagnemend premier Yves Leterme maandag na afloop van de ministerraad gezegd in de Kamer. Hij erkende dat de missie niet zonder risico is, maar dat ons land zijn verantwoordelijkheid opneemt "omdat het Libische volk ons nu nodig heeft".

Rules of engagement
Leterme benadrukte dat de Belgische deelname niet buiten de lijnen zal kleuren van de resolutie die de VN-Veiligheidsraad vorige week goedkeurde.

"Het instellen van een no-flyzone en het uitschakelen van alle luchtafweer is essentieel," klonk het. "Deze fase is momenteel aan de gang. Het is ook binnen dit kader en binnen het kader van het recht toepasselijk in conflicten dat onze militairen zullen worden ingezet."

Ons land heeft zes F-16's paraat staan in Griekenland en er kan ook een mijnenjager ingezet worden.

Steun
De verschillende fracties in de Kamer lieten verstaan dat ze het militaire ingrijpen in Libië steunen, maar vragen de regering om het parlement bij elke nieuwe ontwikkeling te consulteren.

"Dit is de enige juiste beslissing om Kadhafi te stoppen", zei Peter Luyckx (N-VA). Zijn partij acht het wel noodzakelijk dat Turkije betrokken blijft in de operatie.

Volg Knack nu ook op Facebook

Lees meer over:

Onze partners