“Leterme hield studie over financiële impact staatshervorming achter”

© Julien Warnand/Belga

Ontslagnemend premier Yves Leterme zou een studie van het Planbureau over de financiële impact van een 6de staatshervorming hebben achtergehouden uit vrees voor onrust op de markten.

Volgens het Planbureau dreigt de financiering van de federale overheid budgettair onhoudbaar te worden bij een grote staatshervorming. Dat meldt de krant De Tijd.

Wanneer voor 10 miljard euro aan bevoegdheden naar de gewesten en gemeenschappen zou gaan, dan zou de federale overheid voor liefst 50 procent moeten snoeien in de uitgaven of nieuwe inkomsten moeten vinden.

Gedeeltelijke overdracht budgetten

Om die ‘houdbaarheidskloof’ te dichten stelt het Planbureau onder meer voor de budgetten van de overgehevelde bevoegdheden slechts voor ongeveer 60 procent over te dragen. Wanneer er wordt bespaard in de sociale zekerheid kan dat worden opgetrokken tot 80 procent.

Yves Leterme onderschreef die piste woensdagavond tijdens een interview op de Franstalige zender RTL-TVi. Dat voorstel lijkt politiek onhaalbaar. Vandaag staat de studie van het Planbureau online.

Een andere piste is dat de gewesten en gemeenschappen zelf verantwoordelijk worden voor de pensioenverplichtingen van hun ambtenaren.

Overhevelen van de staatsschuld


Binnen CD&V is er een draagvlak voor een ander scenario: Vlaanderen, Wallonië en Brussel nemen elk een deel van de federale staatsschuld over. Volgens De Tijd zou Vlaams minister-president Kris Peeters alvast over dit scenario willen praten.

Het valt echter te zien of de verdeling van de staatsschuld realistisch is. Zowel de Brusselse als de Waalse overheden kampen met financiële problemen.

Bovendien kan een dergelijke verdeling ook voor onrust zorgen op de markten door de onduidelijkheid over welke overheid voor welke schuld garant zal staan.

(SF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content