Leterme hard aangepakt op de BBC

08/09/10 om 20:20 - Bijgewerkt om 20:20

Vroegere uitspraken van Yves Leterme blijven de ontslagnemende premier achtervolgen.

Ontslagnemend premier Yves Leterme is op de BBC hard aangepakt over de controversiële uitspraken die hij in het verleden heeft gedaan over de Franstaligen.

In het BBC-programma Hardtalk maakte interviewer Stephen Sackur de vergelijking tussen rijkere EU-landen die minder en minder geneigd zijn zich solidair op te stellen tegenover armere lidstaten en de houding van de Vlamingen tegenover de Franstaligen.

Sackur wierp Leterme voor de voeten dat hij in het verleden weinig respect heeft getoond voor de andere gemeenschap. Hij verwees daarbij onder meer naar zijn uitspraak over de Franstaligen dat ze niet bereid of in staat zijn om Nederlands te leren.

Leterme verweet de interviewer echter een sloganesk beeld op te hangen van België. Er zijn economisch wel degelijk verschillen tussen de twee landsdelen en daarom moeten ze volgens hem meer bevoegdheden krijgen om hun eigen beleid te kunnen voeren.

Daarnaast dienen Vlaanderen, Brussel en Wallonië financieel meer geresponsabiliseerd te worden, aldus Leterme. Hij ontkent dat hij een gebrek aan respect aan de dag legt voor de Franstaligen.

Onze partners