Leterme: Europa in hogere versnelling brengen

07/07/10 om 16:32 - Bijgewerkt om 16:32

Volgens de premier is meer Europa nodig om de Europese Unie in een hogere versnelling te krijgen.

Premier Yves Leterme heeft woensdag in het Europees Parlement in Straatsburg de krachtlijnen van het Belgisch EU-voorzitterschap voorgesteld. De grootste politieke fracties reageerden positief.

Zo meende EVP-fractieleider Joseph Daul dat het Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie niet in de val trapt van andere roterende voorzitterschappen, 'die een catalogus van prioriteiten presenteren en denken dat ze Europa in zes maanden kunnen hervormen'.

Daul is tevreden dat België zich op drie prioriteiten concentreert: groei en werk; de groene economie en ecologie; en veiligheid en vrijheid.

De socialistische fractieleider Martin Schulz had dan weer lof voor de zichtbare en bevattelijke boodschap van het Belgisch programma.

Naast de economische en sociale dossiers wees Schulz op het belang van de Europese strategie voor Afrika die België mee op de sporen wil zetten. Hij vroeg dat België de positie van de EU ten aanzien van de toetreding van Turkije zou verduidelijken.

Europese integratie

Liberaal fractieleider Guy Verhofdstadt verzekerde dat het
Belgisch voorzitterschap de steun heeft van zijn fractie.

Volgens Verhofstadt heeft Europa nood aan een land als voorzitter dat steeds heeft geprobeerd de Europese integratie te versnellen. Hij hoopt dat België resultaat zal boeken in de strijd tegen de economische en financiële crisis.

Leterme bracht zijn speech in verschillende talen, wat op de goedkeuring van de groene fractie kon rekenen.

Kritiek was er wel van de Britse euroscepticus Nigel Farage, die met België spotte als een land dat niet echt een natie is en 'op de
rand van een breuk staat en nu eens komt vertellen wat er in Europa moet gebeuren'.

Farage, die eerder al permanent voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy had aangevallen, viel nu ook Leterme persoonlijk aan. Hij verweet hem het Belgisch volkslied niet te kennen en zei dat een premier van een regering in lopende zaken geen enkele legitimiteit heeft.

Onze partners