Leterme en Laurent bereiken akkoord

08/04/11 om 13:51 - Bijgewerkt om 13:51

Premier Leterme en prins Laurent hebben vrijdagmiddag een kader vastgelegd waarbinnen de prins zich in de toekomst nog mag bewegen. Dat heeft advocaat Legros, raadsman van de prins bekendgemaakt.

Leterme en Laurent bereiken akkoord

© Reuters

"We hebben met mijnheer Leterme een tekst uitgewerkt", verklaarde meester Pierre Legros in een gesprek met Belga. Na de reis naar Congo van prins Laurent en het verhaal over zijn contacten met Libische diplomaten, kondigde premier Leterme in de plenaire Kamer aan dat hij de prins "mededeling zou doen van de nieuwe, door hem strikt na te komen regels en verbintenissen" die komaf moeten maken met een aantal onaanvaardbare activiteiten en handelwijzen.

"Eerste minister Yves Leterme heeft deze namiddag Prins Laurent van België ontvangen in het licht van de gebeurtenissen van de voorbije weken. De Eerste minister zal de Voorzitter van de Kamer van Volksvertegenwoordigers en de Voorzitter van de Senaat inlichten over het verloop en de besluiten van het gesprek", luidt het.

Persoonlijke brief
Volgens de advocaat van prins Laurent zal de prins aan premier Leterme een "persoonlijke brief" sturen met daarin de bepalingen van het akkoord dat vrijdag werd overeengekomen. Dat moet voorkomen dat in de toekomst gelijkaardige gebeurtenissen zich voordoen. Het akkoord "legt de toekomstige relaties vast voor alle leden van de koninklijke familie", aldus meester Legros. Uit respect voor het parlement wil hij geen verdere details bekendmaken.

Regering heeft andere problemen
Vlak voor zijn gesprek met de prins liet premier Leterme nogal lakoniek weten dat de problemen met Laurent nu wel lang genoeg aanslepen en dat de regering andere katten te geselen heeft. "Ik wil benadrukken dat de regering ook nog andere problemen aanpakt. De bevolking en de politici en mandatarissen hebben ook nog andere bekommernissen." (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners