Leterme dient eind deze maand zelf een begroting in

Aftredend premier Yves Leterme (CD&V) voert de druk op formateur Elio Di Rupo (PS), die opnieuw een begrotingsdeadline mist, op. De PS waarschuwt voor haastig werk en ’toegeven aan defaitisme’.

Nu de regeringsonderhandelaars er nog altijd niet zijn in geslaagd een begroting uit te werken, gaat de regering van lopende zaken eind november, begin december een begroting van voorlopige twaalfden indienen. Dat zegt aftredend premier Yves Leterme in De Standaard en Het Nieuwsblad.

“Je mag nu al vergeten dat het parlement voor het einde van het jaar nog een begroting goedkeurt. Vandaar dat we met de regering in lopende zaken zelf een begroting zullen voorbereiden op basis van voorlopige twaalfden. Maar we zullen die ook moeten aanpassen: de groei was vorig jaar anders en het uitgavenpatroon dus ook”, zegt Leterme.

‘Maximaal besparen’

De premier voegt eraan toe dat er maximaal zal worden bespaard. Tot hoever hij het tekort wil terugdringen, is nog niet duidelijk.

Indien de onderhandelingen blijven aanslepen, gaat de ontslagnemende bewindsploeg bovendien ook al bekijken of de hervorming van de arbeidsmarkt en de pensioenen al in lopende zaken kunnen worden uitgevoerd.

MR-minister van KMO’s, Zelfstandigen, Landbouw en Wetenschapsbeleid Sabine Laruelle, hoewel van oordeel dat het nog niet te laat is om de begroting voor 2012 nog dit jaar gestemd te krijgen, schaart zich achter de intentie van premier Yves Leterme om voor de zekerheid ook het systeem van voorlopige twaalfden voor te bereiden met de regering in lopende zaken.

Voor de MR maakt het niet uit of de ontslagnemende premier of de formateur de begroting opstelt, zolang er maar naar minder overheidsuitgaven en meer besparingen wordt gestreefd. Of we nu werken met de premier of met de formateur, we moeten in dezelfde richting werken, dixit MR-vicepremier Didier Reynders. En dat komt voor de Franstalige liberalen neer op minder overheidsuitgaven en minder verspilling, vulde zijn voorzitter Charles Michel aan.

“Het is nog niet te laat, maar het is meer dan tijd”, stelde Laruelle op de RTBF-radio. “De premier in lopende zaken moet zich voorbereiden op alle
mogelijkheden en het proces aanvatten voor het geval dat de begroting toch niet tijdig gestemd raakt, opdat er minstens voorlopige twaalfden
zullen zijn”, argumenteerde Laruelle. Toch heeft de liberale ook begrip voor de onderhandelaars, die “in een dag en een nacht” zeer moeilijke begrotingsgesprekken tot een goed einde moeten brengen, bovenop structurele hervormingen inzake onder meer pensioenen, werk, fiscaliteit en gezondheidszorg.

OESO

De federale regeringsleider laat ook nog weten dat hij niet naar de OESO trekt zolang alles niet is afgehandeld. “Als die job in Parijs daarmee in gevaar komt, is dat maar zo”, dixit Leterme.

Naast premier Leterme voerde ook Europees Commissaris Karel De Gucht (Open VLD) de druk op.

PS: ‘Haasten zou vorm van defaitisme zijn’

De PS vindt het nog te vroeg om over een begroting op basis van voorlopige twaalfden te spreken. De Franstalige socialisten menen dat het nog mogelijk is op tijd met een nieuwe begroting uit te pakken, zo zeiden PS-kopstukken Paul Magnette en Laurette Onkelinkx. Magnette meent dat de onderhandelaars er alles aan moeten doen om de begroting 2012 tijdig op te stellen, en zelfs nog te stemmen. Zich haasten met een begroting van voorlopige twaalfden heeft volgens hem geen zin. “Dat zou een vorm van defaitisme zijn waaraan we niet mogen toegeven”.

Voor sp.a-voorzitter Bruno Tobback is een begroting op basis van voorlopige twaalfden misschien een “noodzakelijke maatregel”, maar geen oplossing. Ieder kamp blijft aan de onderhandelingstafel bij zijn ideologisch standpunt, zegt hij. Het eindresultaat zal misschien zijn dat iedereen meer moet betalen, en dat kan niet de bedoeling zijn, klinkt het.

Begrotingsconclaaf

Formateur Elio Di Rupo (PS) en de onderhandelaars van socialisten, liberalen, CD&V en CDH hebben zondag andermaal bijna twaalf uur vergaderd over de uitgaven om tot een begroting 2012 te komen met een tekort van 2,8%. Naar verluidt zijn de primaire en fiscale uitgaven besproken, maar is er nog geen akkoord. Vandaag wordt om 10.30 uur voortgewerkt in het voorzitterschap van de Kamer.

Volgens waarnemers is er niet alleen geen akkoord, maar zijn de onderhandelingen zelfs nog niet in een beslissende fase terecht gekomen. Pas einde volgende week zou er een akkoord zijn. Een akkoord zou vooral moeilijk zijn omdat “het water te diep is tussen” Open VLD en de PS, zegt Wetstraatwatcher Johny Vansevenant op de VRT-radio. Voor de liberale partijen MR en Open VLD en de CD&V is Di Rupo’s 70-30-benadering van de sanering, waarbij 70 procent nieuwe belastingen en 30 procent besparingen de klus moeten klaren, onaanvaardbaar.

‘Open VLD tegen hun zin in regering’

De Vlaamse liberalen zitten volgens een door Vansevenant aangehaalde onderhandelaar “tegen hun zin” in deze regering: ze zijn veel stemmen verloren aan de N-VA, doen het slecht in de peilingen en hebben geen uitzicht op “toffe” maatregelen.

De PS ziet dan weer de liberalen als zondebok voor de vertragingen, omdat zij steeds weer nieuwe voorstellen lanceren.

Vansevenant citeert nog een onderhandelaar die een regering ziet rond 6 december.

Timing te strak

Het oorspronkelijke doel was om de klus te klaren tijdens een begrotingsconclaaf tijdens het verlengde weekend. Maar al snel werd duidelijk dat die timing te strak was. Zondagavond was men na een vergadering van ’s middags tot even na 23.00 uur dus niet verder geraakt dan het luik uitgaven. De onderhandelende partijen wisselden hun
standpunten uit over de primaire en fiscale uitgaven, zoals de dienstencheques en de btw voor advocaten en notarissen. Een akkoord is er evenwel niet, maar op een aantal punten gaat men verder dan in de nota van Di Rupo, klonk het bij een onderhandelaar.

Traag

De gesprekken verlopen erg traag omdat men elke maatregel becijferd tegen het licht houdt. Zo zou een uur zijn gediscussieerd over een maatregel die 1 miljoen euro zou opleveren. Ook al ventileren zij vooral hun frustratie over de trage gang van zaken, het klinkt dat vooral de liberalen zich hierbij niet onbetuigd laten. Zondagavond viel te horen dat op die manier nog enkele dagen werk voor de boeg is “als iedereen wil meewerken”.

Inkomsten

Maandag hervatten de onderhandelingen met het luik inkomsten – onder meer de fiscaliteit en de taks op de meerwaarde van aandelen – en de structurele hervormingen inzake pensioenen en arbeidsmarkt. Over deze twee onderwerpen zijn dit weekend werkgroepen aan het werk geweest. Over de gezondheidszorg is de voorbije dagen wel gepraat, maar dit luik belooft ook nog voor de nodige discussies te zorgen. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content