Leterme: "De Wever is mislukt"

24/03/11 om 07:40 - Bijgewerkt om 07:40

Zowel de CD&V-ministers in de lopende regering als ontslagnemend premier Yves Leterme halen donderdag zwaar uit naar Bart De Wever en de N-VA.

Leterme: "De Wever is mislukt"

© Belga

Ook CD&V-ministers halen zwaar uit naar N-VA

In een opiniestuk in verschillende kranten halen de CD&V-ministers in de regering van lopende zaken donderdag zwaar uit naar de N-VA. Ze zijn de kritiek op hun beleid beu en roepen De Wever op om zelf snel een regering te vormen. "De sleutels van onze kabinetten liggen klaar", schrijven Leterme, Steven Vanackere, Inge Vervotte, Stefaan De Clerck, Pieter De Crem, Carl Devlies en Etienne Schouppe. Volgens de CD&V-ministers ontloopt de N-VA zijn verantwoordelijkheid.

Ontslagnemend premier Yves Leterme haalt in een interview met De Standaard zo mogelijk nog zwaarder uit naar de N-VA: "Bart De Wever is mislukt. Hij heeft helemaal niets gedaan met zijn verkiezingsoverwinning," zegt Leterme.

Leterme: "Wij besturen zo goed en zo kwaad als het kan. Het probleem is dat De Wever tot nu toe mislukt is. Men slaagt er niet in om een akkoord te maken en een regering te vormen. Twintig procent van de regeerperiode is al voorbij. De Wever heeft met zijn uitgesproken verkiezingsoverwinning nog niets gedaan. Hij moet mij dan toch niet kwalijk nemen dat ik zorg voor het algemeen belang?"

"Kritiek is lachwekkend"De premier wijst er ook op dat hij met zijn begrotingssanering en
meerjarenbegroting de druk van de financiële markten van België af wil houden. Hij heeft het over een aantal uitzonderlijke dossiers waar de regering niet anders kon dan haar verantwoordelijkheid nemen. "Een drietal maanden geleden stonden we onder zware druk van de oplopende spread op de financiële markten. Toen hebben we beslist toch een begroting op te stellen, om de buitenwereld ook te kunnen tonen dat België een gezonde economie heeft. Hadden we dat dan niet moeten
doen?", verdedigt Leterme zich.

Over de benoemingen bij de Nationale Bank benadrukt de premier dat de Europese Centrale Bank en de eurowetgeving vereisen dat de Nationale Bank wordt geleid door een politiek onafhankelijke gouverneur en directie. "Die mogen dus niet dienstdoend zijn", luidt het. Ook de N-VA-kritiek dat de PS het allemaal voor het zeggen zou hebben in de regering, noemt Leterme "lachwekkend".

VerrottingslogicaHij voegt er aan toe dat, van zodra er een nieuwe regering komt,
die de dag nadien een nieuwe meerjarenbegroting bij Europa mag
indienen. "Als Bart De Wever de verrotting zou hanteren om druk te zetten, zou ik dat zeer perfide vinden", zegt de premier. "Zo'n
verrottingslogica zou ingaan tegen het belang van de mensen.

Ondanks de zware kritiek van Leterme op De Wever wil de ontslagnemend premier de N-VA niet uitsluiten van de onderhandelingen. "De N-VA moet in de volgende regering", klinkt het.

Formatie
Koninklijk onderhandelaar Wouter Beke (CD&V) wil zijn werkzaamheden de komende 10 dagen opvoeren. Tot halfweg volgende week zal hij intensief doorwerken, zij het in bilaterale contacten met afwisselend N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Elio Di Rupo.

Nadien is er op woensdag en vrijdag opnieuw een vergadering met drie gepland. Donderdag brengt Beke opnieuw verslag uit bij de koning.

(Belga/KVDA/EE)

Volg Knack nu ook op Facebook

Leterme wil budgetten van overgedragen bevoegdheden niet volledig overhevelen


Ontslagnemend premier Yves Leterme onderschrijft een plan waarbij het budget van getransfereerde bevoegdheden slechts voor 80 procent wordt overgeheveld. De federale overheid zou volgens Leterme zo niet op droog zaad komen te zitten.

Dat vertelde Yves Leterme woensdagavond op de Franstalige televisiezender RTL-TVi.

Het voorstel is afkomstig van het Planbureau. Dat zou dus betekenen dat de gewesten en gemeenschappen 20 procent van nieuwe overdrachten zelf zouden moeten financieren.

Tijdens de aanslepende onderhandelingen is er sprake van een pakket van bevoegdheden van om en bij de 15 miljard euro. De gewesten en gemeenschappen zouden daarom op zoek moeten gaan naar 3 miljard euro volgens het scenario van het Planbureau

Onze partners