Leterme bekijkt maatregelen tegen stijgende energieprijzen

03/03/11 om 17:22 - Bijgewerkt om 17:22

Er liggen drie pistes op tafel om de energieprijzen in toom te houden.

Leterme bekijkt maatregelen tegen stijgende energieprijzen

© Belga

Hoewel de regering in lopende zaken een beperkte manoeuvreerruimte heeft, gaat ze toch maatregelen nemen tegen de stijgende energieprijzen.

Er liggen volgens ontslagnemend premier Yves Leterme drie pistes op tafel: de invoering van een verplichte voorafmelding van prijsstijgingen, een a posteriori controle van prijzen zoals die bestaat in Scandinavië - met boetes indien de prijzen onterecht de hoogte ingingen - en een vorm van overleg met de sector om die aan te zetten zelf de prijzen in te perken.

Door de onrust in de Arabische wereld is de prijs van ruwe olie de voorbije weken gestegen. Dat heeft bijvoorbeeld gevolgen op de prijs van benzine, diesel en stookolie, maar ook op de inflatie. Die steeg in februari tot 3,39 procent, het hoogste niveau sinds oktober 2008.

Rozen

Leterme erkent dat de energieprijzen de hoofdoorzaak zijn van de opstoot van de inflatie. Tweede belangrijkste factor: de prijs van rozen, die met 39 procent de hoogte inging, volgens de eerste minister een voorbeeld om aan te tonen dat het probleem complexer is dan gedacht.

De christelijke vakbond ACV vindt dat de regering de elektriciteit- en gasprijzen moet loskoppelen van de olieprijs en de stookoliepremie opnieuw invoeren. Dat was een premie van 105 euro voor gezinnen met een inkomen van minder dan 26.000 euro.

Aan de automatische loonindexering mag niet worden geraakt, aldus ACV.

Lees meer over:

Onze partners