Lernout en Hauspie krijgen elk drie jaar cel

20/09/10 om 19:12 - Bijgewerkt om 19:12

Beiden werden veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar, waarvan 2 jaar met uitstel, en een geldboete van 24.789 euro.

Het Gentse hof van beroep heeft Jo Lernout en Pol Hauspie maandagavond elk veroordeeld tot vijf jaar cel, waarvan twee jaar met uitstel. Nico Willaert kreeg dezelfde straf. Gaston Bastiaens werd veroordeeld tot vijf jaar waarvan drie jaar voorwaardelijk.

Lernout en Hauspie waren eerder op de dag schuldig bevonden aan valsheid in jaarrekening, gebruik van valse stukken en valsheid in geschrifte, en koersmanipulatie.

Beiden kregen van de rechter ook een boete van 24.789 euro. Het hof maakte dus geen verschil tussen beide stichters, hoewel Hauspie schuld had bekend en Lernout niet.

Bastiaens en Willaert

Ook de twee andere toplui, Gaston Bastiaens en Nico Willaert, kregen van de rechtbank vijf jaar cel. Net als voor Lernout en Hauspie is die straf voor Willaert twee jaar met uitstel. Hij kreeg ook dezelfde boete dan de twee anderen.

De strafmaat voor Bastiaens bedraagt vijf jaar, waarvan drie
jaar voorwaardelijk. Daarnaast moet hij een boete van 4.958 euro betalen.

Willaert en Bastiaens waren door het hof van beroep schuldig bevonden aan bijna dezelfde tenlasteleggingen dan Lernout en Hauspie: onder meer valsheid in jaarrekening, gebruik van valse stukken en valsheid in geschrifte.

Andere veroordeelden

Thomas Denys, die in de raad van bestuur van L&H Investment Company zetelde, kreeg van het hof van beroep twee jaar cel, waarvan één jaar met uitstel en een boete van 2.478,93 euro.

Eenzelfde straf was er voor Tony Snauwaert, die verantwoordelijk was voor de uitbouw en financiering van een reeks LDC's (Language Development Company's).

Voormalig CFO van L&H Carl Dammekens kreeg zes maanden met uitstel en een boete van 2.478,93 euro. KPMG-medewerker William Van Aerde kreeg een boete van 2.478,93 euro.

Onze partners