Lerarenopleiding minder populair bij nieuwe studenten

© Thinkstock

Generatiestudenten, dat zijn studenten die zich voor de eerste keer inschrijven voor een bacheloropleiding, kiezen steeds minder voor een lerarenopleiding. Tegenover vorig jaar ging hun aantal dit jaar naar beneden van 6.391 naar 5.993, een daling met 6 procent.

Dat blijkt uit de cijfers voor het Vlaamse hoger onderwijs die onderwijsminister Pascal Smet bekendmaakte. Smet sprak over een “significante daling”. “Onderwijs heeft duidelijk een probleem op de studiekeuzemarkt”, luidde het. Het sterkt de sp.a-minister in de grootse plannen die hij heeft om het beroep opnieuw aantrekkelijk te maken. “Er zullen structurele ingrepen voor nodig zijn, en geen ad hoc-maatregelen”, zegt hij.

Fall out

Volgens Jeroen Janssens,woordvoerder van minister Smet, zal er op verscheidene fronten moeten gewerkt worden om de ‘nieuwe’ studenten opnieuw naar de lerarenopleiding te loodsen. “Wat we wel zien, is dat heel wat leraren in het basisonderwijs of regenten er na enkele jaren in het beroep de brui aan geven”, zegt hij. Janssens meent dat, om die ‘fall out’ te keren, het zaak zal zijn leraren op korte termijn een perspectief te geven op een vaste baan.

STEM-opleidingen

Generatiestudenten kiezen wel weer vaker voor een bacheloropleiding verpleeg- of vroedkunde. Ook in de lift zitten de zogenaamde STEM-opleidingen, waar onder meer biotechniek, industriële wetenschappen en technologie en toegepaste wetenschappen toe behoren. Het aandeel vrouwen in die opleidingen is de voorbije tien jaar ook gestegen, van 29 procent in 2001-2002 naar 33 procent dit academiejaar.

Daling 18-jarigen

Globaal is het aantal inschrijvingen in het hoger onderwijs dit academiejaar gestegen, maar bij de generatiestudenten is er wel een stagnatie. Dat komt omdat het aantal 18-jarigen aan het dalen is. In 2010 was er nog een piek van iets meer dan 75.000 18-jarigen, maar hun aantal krimpt tot 2014 sterk (tot iets minder dan 71.000), om daarna volgens de prognoses opnieuw te stijgen.

Toch verwacht Smet dat het aantal studenten de komende jaren ongeveer gelijk blijft, onder meer omdat er meer mensen uit de zogenaamde nieuwekansengroepen in het hoger onderwijs moeten instromen. Gent blijft met voorsprong de studentenstad van Vlaanderen met iets meer dan 63.000 inschrijvingen in het hoger onderwijs, gevolgd door Leuven, Antwerpen, Brussel en Hasselt. (Belga/RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content