Leraren willen langer werken, maar stoppen vroeger

14/02/12 om 06:58 - Bijgewerkt om 06:58

Hoewel de meeste leerkrachten stoppen rond hun 57ste, vinden ze 59 jaar de ideale leeftijd om met pensioen te gaan.

Leraren willen langer werken, maar stoppen vroeger

© Thinkstock

Leerkrachten stoppen vroeger met werken dan wat ze zelf als de gewenste pensioenleeftijd opgeven. De meesten stoppen rond hun 57ste, terwijl ze de ideale leeftijd om met pensioen te gaan, gemiddeld situeren op 59,6 jaar. Dat blijkt uit een onderzoek van de VUB en de Universiteit Antwerpen, dat De Standaard kon inkijken.

De Vlaamse minister van Onderwijs, Pascal Smet (SP.A), liet de studie maken voor het loopbaandebat dat hij voert met de werkgevers en vakbonden. Ze is al geruime tijd afgeleverd, lang vóór de federale plannen om de leeftijd voor vervroegd pensioen op te trekken van 60 naar 62.

Anders denken over loopbanen

Leerkrachten zijn bereid na hun 60ste aan de slag te blijven, zo blijkt uit de studie, als ze minder moeten werken en evenveel verdienen, of als ze zo een hoger pensioen kunnen opbouwen. "De onderwijswereld moet anders leren denken over loopbanen: ofwel moet men op latere leeftijd andere functies in het onderwijs kunnen opnemen, ofwel moeten leraren de kans krijgen om hun competenties in te zetten in andere sectoren", zegt VUB-professor Mark Elchardus. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners