Léonard wil verplicht celibaat behouden

20/09/10 om 18:13 - Bijgewerkt om 18:13

De aartsbisschop reageert daarmee op oproepen van de bisschoppen De Kesel en Hoogmartens.

Léonard wil verplicht celibaat behouden

© Belga

Aartsbisschop André Léonard wil het verplichte celibaat voor priesters behouden. Dat zegt hij in een reactie op oproepen van de bisschoppen Jozef De Kesel en Patrick Hoogmartens.

De Kesel stelde tijdens het weekeinde het verplicht celibaat in vraag. Volgens de bisschop van Brugge zou het geen vereiste meer mogen zijn om priester te worden.

Ook Hoogmartens vindt dat getrouwde mannen priester moeten kunnen worden. Het celibaat mag volgens volgens de bisschop van Hasselt blijven bestaan, maar het verplicht karakter ervan lijkt hem onnodig.

De woordvoerder van de Bisschoppenconferentie had zaterdag al laten weten dat de bisschoppen de discussie over het celibaat momenteel geen prioriteit vinden en dat het debat op het niveau van de wereldwijde kerk gevoerd moet worden.

Aartsbisschop Léonard liet maandag weten dat hij achter het verplicht celibaat blijft staan. Volgens zijn woordvoerder heeft dat een zeer grote waarde in het leven van elke priester, zo zei hij aan de VRT.

Het celibaat koppelen aan het seksueel misbruik in de kerk noemt Léonard 'wat kort door de bocht'. De aartsbisschop wil evenwel het debat over de zaak niet uit de weg gaan, maar is niet van plan om de zaak zelf aan te kaarten in Rome.

Onze partners