Léonard gaat priesterkandidaten screenen

19/09/11 om 19:50 - Bijgewerkt om 19:50

De Belgische bisschoppen hebben een code klaar om kindermisbruik in de toekomst te voorkomen.

Aartsbisschop André Joseph Léonard wil kandidaat-priesters voortaan psychologisch screenen en laten begeleiden om te vermijden dat er nog pedofielen zouden worden gewijd. "De Kerk moet de kinderen beter beschermen", zegt Léonard op vtm.

De bisschoppen hebben een code klaar om kindermisbruik in de toekomst te voorkomen. Volgens de aartsbisschop zal die code binnenkort verschijnen.

Over het proces dat slachtoffers tegen de Kerk hebben ingespannen, maakt Leonard zich niet veel zorgen. "Er zijn mensen die veel competenter zijn dan ik die zich daarmee bezighouden. Ik spreek mij daarover niet persoonlijk uit. Maar ik maak me niet veel zorgen omtrent die affaire", aldus Léonard.

Roger Vangheluwe
Voorts laat de aartsbisschop er geen twijfel over bestaan dat de voormalige Brugse bisschop Roger Vangheluwe voorgoed het zwijgen is opgelegd. "Dat hebben alle Belgische bisschoppen van hem geëist. Sedertdien heeft hij nooit meer publiek gesproken."

Léonard wil vooral herinnerd worden als iemand die dicht bij het volk stond. "Ook als iemand die zin had voor humor en iemand die zei wat hij meende en moest zeggen, wegens zijn diepste overtuiging." (Belga/TE)

Onze partners