Leo Tindemans is overleden

26/12/14 om 16:50 - Bijgewerkt om 21:34

Oud-premier en minister van Staat Leo Tindemans is op 92-jarige leeftijd overleden. Zijn gezondheidstoestand was al erg verzwakt.

Leo Tindemans is overleden

© Belga

Leo Tindemans is overleden. De gewezen premier werd 92 jaar oud. Dat bevestigt CD&V. Tindemans overleed thuis in Edegem, zo heeft zijn zoon Thomas aan Belga laten weten.

Tindemans was een beslagen econoom, met diploma's handelswetenschappen en economie. Later behaalde hij ook nog een diploma politieke wetenschappen. Hij was ook een tijd hoogleraar aan de KU Leuven.

Zijn politieke carrière begon binnen de toenmalige CVP als nationaal secretaris. In 1961 werd hij voor de eerste keer parlementslid, in opvolging van Frans Van Cauwelaert. Van in het begin toonde hij bijzondere interesse voor Europese en internationale politiek. In 1968 volgde een eerste ministerschap, van Communautaire Betrekkingen. Later volgden nog verantwoordelijkheden op Begroting, Middenstand en het voor de partij zeer belangrijke Landbouw.

Populairste politicus

In 1974 werd Tindemans eerste minister. Over zijn twee regeringen hing een communautaire schaduw. Het leidde tot een van de bekendste stukken politieke geschiedenis van ons land, met een premier die het ontslag van de regering aankondigde omdat hij de grondwet geen 'vodje papier' vond.

Bij de Europese verkiezingen van 1979 haalde Tindemans 983.000 voorkeurstemmen. Tot op heden blijft Tindemans daarmee de populairste politicus van de naoorlogse periode. Nadien werd hij CVP-voorzitter, minister van Buitenlandse Zaken en tot 1999 Europees parlementslid. Lees een uitgebreide politieke biografie van Leo Tindemans.

'Ons land verliest hiermee opnieuw een uitzonderlijk staatsman, die voor een hele generatie beeld stond voor de politiek', zegt CD&V-voorzitter Wouter Beke. CD&V neemt afscheid van 'een absoluut boegbeeld en begeesterend spreker, die als weinigen voor en na hem onze ideologische onderbouw bij het ruime publiek ingang deed vinden'. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners