Lekkende nucleaire vaten: ‘Geen gezondheidsrisico’s’ volgens gemeentebestuur Beveren

© Belga
Simon Demeulemeester

In de problematiek rond vaten met laagradioactief afval benadrukt het gemeentebestuur van Beveren dat er geen gevaar is voor het welzijn en de gezondheid van de omwonenden en de omgeving.

In de problematiek rond vaten met laagradioactief afval waarbij gelvorming werd vastgesteld, benadrukt het gemeentebestuur van Beveren dat er geen gevaar is voor het welzijn en de gezondheid van de omwonenden en de omgeving.

‘Het gaat om vaten met laagradioactief afval dat zich voornamelijk bij Belgoprocess in Dessel bevinden’, aldus het gemeentebestuur. ‘Zij zijn gespecialiseerd in de verwerking, conditionering en opslag van radioactieve stoffen en ontmanteling van nucleaire installaties.’

Het gemeentebestuur zegt verder dat de kerncentrale van Doel momenteel geen gebruik meer maakt van dit soort vaten. ‘Het nieuwe afval wordt voorlopig gestockeerd in grote reservoirs op de site van Doel die voldoende ruim zijn om het afval tot eind 2015 te bewaren.’ Het gemeentebestuur zegt ook dat het onderzoek nog loopt. ‘Van zodra er nieuwe elementen zijn, zal de bevoegde instantie Niras, die sinds het begin het dossier in handen heeft, hier transparant over communiceren.’

Omvangrijker probleem

Het nieuws dat het probleem van de lekkende vaten met kernafval in Doel en Dessel allicht omvangrijker zal zijn dan nu bekend, werd gebracht door een kaderlid van de kerncentrale van Doel op een hoorzitting van de gemeenteraad in Beveren. Dat berichtten De Standaard en Het Nieuwsblad. Van de 9.770 vaten (483 in Doel en 9.287 in Dessel) met laag radioactief kernafval zal wellicht de helft gelvorming vertonen.

Enkele maanden geleden werd een verdachte gel ontdekt op enkele tientallen vaten met laag radioactief afval bij Belgoprocess in Dessel. In de vaten, gevuld met een mengsel van nucleair afval en beton, bleek zich een chemische reactie voor te doen. Daardoor werd een gel gevormd die door de deksels naar buiten sijpelde en dan opdroogde.

Nog geen definitieve cijfers

Kaderlid Wim Van Rompay zei op de hooorzitting dat van alle vaten wellicht de helft gelvorming zal vertonen. Definitieve cijfers, zijn er nog niet, aangezien het onderzoek nog loopt. De inschatting is gebaseerd op het feit dat ongeveer de helft van de vaten is gevuld met een betonmengsel dat de problemen heeft veroorzaakt. Door het gebruik van grind is een Alcali-Silica-reactie ontstaan, de chemische reactie waardoor de gel wordt gevormd. Electrabel wou de schatting niet bevestigen, omdat het onderzoek nog loopt. ‘Dit was een loutere inschatting, die nog kan veranderen’, zei een woordvoerster daarover.

De kerncentrale in Doel verwacht over iets meer dan twee jaar een vergunning te krijgen voor een nieuw verpakkingsproces. Het afval wordt voorlopig gestockeerd in grote reservoirs ter plekke, die voldoende ruim zijn om het afval tot eind 2015 te bewaren. De start van de definitieve berging van de vaten is gepland voor 2019, maar dan moet wel eerst een adequate oplossing gevonden worden voor de gel.

Groen: ‘Regering moet actieplan opstellen’

De bevoegde ministers moeten een actieplan opstellen voor de aanpak van de lekkende vaten in Doel. Dat zegt Groen in een reactie op het nieuws dat het probleem van de lekkende vaten met kernafval in Doel en Dessel wellicht omvangrijker is dan nu bekend.

‘Electrabel, Belgoprocess en NIRAS zitten met een groot probleem. Er is duidelijk iets mis met de wijze van verwerking. Die verwerking moet worden bijgestuurd’, zegt Kamerlid voor Groen Kristof Calvo. Volgens Calvo moet Electrabel de kost van de herwerking volledig dragen. Hij roept de bevoegde ministers ook op een actieplan uit te werken.

‘Geen geïmproviseerd, maar een kordate aanpak van de problemen. Ook internationaal moeten de nodige stappen worden gezet. Mogelijk zijn er gelijkaardige problemen met vaten die elders op gelijkaardige wijze zijn verwerkt.’

‘Dit dossier toont nog maar eens hoe België worstelt met de nucleaire erfenis. Die erfenis is er helaas en moet worden beheerd. Het verleden kunnen we niet meer veranderen, de toekomst hebben we wel in handen’, besluit hij.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content