Lek in kernreactor Mol: Geen radioactiviteit vrijgekomen

In een onderzoeksreactor van het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) in Mol heeft zich een lek voorgedaan. Dat is ondertussen gedicht. Er is geen radioactiviteit ontsnapt.

Het lek deed zich voor in de zogenaamde ‘Belgian Reactor 2’ (BR2), meldt het gemeentebestuur van Mol in een persbericht. Personeelsleden van het SCK stelden dinsdagavond het lek vast in het secundair circuit van de reactor BR2, die in 1963 in gebruik werd genomen en onder meer voor onderzoeksdoeleinden gebruikt wordt.

Geen gevaar

Het lek bevond zich in de leidingen van het koelwater. Het water vloeide naar de privéweg van het studiecentrum. Uit voorzorg sloot de politie de weg af en ook de training van een nabijgelegen hockeyclub werd stilgelegd. Uit testen die het SCK meteen na de vaststelling van het lek deed, bleek dat het gelekte koelwater niet radioactief was.

Het studiecentrum benadrukt dat er “geen enkel gevaar is voor de omwonenden en het milieu”. “Het lek is volgens onze informatie intussen gedicht”, zegt plaatsvervangend burgemeester Kathleen Deckx. “Men is momenteel nog proeven aan het uitvoeren, en zolang blijft de politie nog ter plaatse.”

Over de oorzaak van het lek bestaat momenteel nog geen duidelijkheid.

Nucleaire geneeskunde

Met de BR 2, die een vermogen heeft van 125 MW, wordt onder meer internationaal onderzoek uitgevoerd naar hoe reactormaterialen zich gedragen. De reactor werkt op hoogverrijkt uranium met water onder druk als koelmiddel en moderator. De reactor speelt ook een grote rol in de productie van radio-isotopen voor de nucleaire geneeskunde. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content