Leiden reddingsacties op zee tot een aanzuigeffect? Stel uw vraag aan Ilse Ruyssen (UGent)

21/07/17 om 10:00 - Bijgewerkt om 16:58

Hebt u een originele en relevante vraag voor professor Ilse Ruyssen, migratiespecialiste aan de UGent? Stel ze hier en maak kans op een boekenbon.

Leiden reddingsacties op zee tot een aanzuigeffect? Stel uw vraag aan Ilse Ruyssen (UGent)

© Reuters

Mail uw naam, adres en vraag voor Ilse Ruyssen naar mijnvraag@knack.be. De geselecteerde vragen verschijnen in Knack (met vermelding van uw naam en gemeente). De vraag van de week wordt beloond met een bon van Standaard Boekhandel ter waarde van 20 euro.

Sinds het losbarsten van de vluchtelingencrisis hebben miljoenen mensen de oversteek naar Europa gewaagd. Dat heeft tot grote maatschappelijke spanningen geleid en populistische bewegingen een duw in de rug gegeven.

Wat is de oorzaak van de vluchtelingencrisis? Zijn migranten enkel op de vlucht voor de oorlogen in hun thuisland? Moeten we, als we de vluchtelingencrisis onder controle willen brengen, in de eerste plaats die conflicten beëindigen? Dreigen die problemen door de klimaatopwarming volledig uit de hand te lopen en draagt het Westen daarin een verpletterende verantwoordelijkheid?

Of spelen ook aanzuigeffecten in Europa een rol? Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zei recent dat de acties op de Middellandse Zee waar de Belgische marine aan deelneemt een aanzuigeffect hebben. Volgens Francken zijn vluchtelingen door die reddingsacties bereid om meer risico's te nemen bij de oversteek.

Zijn coalitiepartners CD&V en Open VLD waren het daar niet mee eens. Volgens hen probeert de Belgische marine enkel om smokkelaars te vatten. Parlementslid Veli Yüksel (CD&V) zei daarover: 'Mensen redden is niet hun eerste opdracht, maar als je ze tegenkomt, laat je ze toch niet verdrinken?'

Heeft Francken gelijk? Zorgen de acties tegen smokkelaars enkel voor meer vluchtelingen en moeten zij daarom maar beëindigd worden? En wat moet de marine doen als ze vluchtelingen ontdekt? Kunnen die mensen teruggebracht worden naar het land van oorsprong, moeten ze opgevangen worden of is er nog een andere mogelijkheid?

In het verleden gingen Francken ook in de clinch met ngo's zoals Artsen Zonder Grenzen die reddingsacties opzetten. Was dat terecht? Moeten die ngo's aangepakt worden of doen zij uitsluitend hun plicht?

Rechtse politici hebben in verschillende landen gepleit voor het beperken van de sociale steun voor migranten die nog maar enkele jaren in het land zijn. Zou dat mensen ontmoedigen om de oversteek te wagen? En is dat mogelijk of komt dat in conflict met allerlei juridische en morele verplichtingen?

Daarenboven kan de vraag gesteld worden of we die aanzuigeffecten wel moeten tegengaan. Heeft Europa niet meer migranten nodig om de nakende vergrijzing op te vangen? En bestaan er überhaupt goede wetenschappelijke studies die de drijfveren van vluchtelingen bestuderen? Gebruiken politici die gegevens op een goede manier of is dat debat volstrekt gecontamineerd?

Ilse Ruyssen is professor bij het onderzoekscentrum CESSMIR van de UGent. Ze doctoreerde in 2013 in de economische wetenschappen en is gespecialiseerd in migratie. Sinds 2015 is ze coördinator van de interdisciplinaire Migratiewerkgroep aan de UGent.

Lees meer over:

Onze partners