Leger inzetten op straat: 'Militairen zijn geen klusjesmannen' (ACV)

01/12/14 om 18:52 - Bijgewerkt om 18:52

De christelijke vakbond ACV Openbare Diensten is geen fan van de piste om militairen meer in te zetten op straat, bijvoorbeeld voor bewakingsopdrachten. 'Militairen zijn geen klusjesmannen', hekelt de bond.

Leger inzetten op straat: 'Militairen zijn geen klusjesmannen' (ACV)

Belgische leger © BELGA

De christelijke vakbond ACV Openbare Diensten vindt het geen goed idee om militairen meer in te zetten op straat, bijvoorbeeld voor bewakingsopdrachten. "Militairen zijn geen klusjesmannen", hekelt de bond. In de krant Het Nieuwsblad kon de onafhankelijke legervakbond ACMP zich wel in zo'n opdrachten vinden.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) pleit ervoor om militairen in te schakelen om bepaalde belangrijke plaatsen mee te bewaken. "Onze Belgische soldaten bewaakten de voorbije jaren in Afghanistan wel de luchthaven van Kaboel, maar hier zou dat niet kunnen? ", luidt het in Het Nieuwsblad.

Kerntaken

Concreet zijn de plannen niet, maar Jambon hield wel al informeel overleg met de minister van Defensie, partijgenoot Steven Vandeput. Bedoeling is om na te gaan of defensie geen taken kan overnemen van de politie, die nu vaak belast is met opdrachten die niet meteen tot de kerntaken behoren.

Minister Vandeput kan zich vinden in zo'n samenwerking, maar wil kijken wat doenbaar is binnen het budget, aldus de woordvoerder. Maar volgens ACV Openbare Diensten hebben soldaten een specifieke taak en opdracht te vervullen. "Ze zijn niet opgeleid om bewakingsopdrachten of andere taken over te nemen. Bovendien heeft een militair geen enkele politionele bevoegdheid."

Krimpende budgetten

Ook haalt de bond de krimpende defensiebudgetten, te hoge werkdruk en personeelstekort aan.

Yves Huwart van de onafhankelijke legervakbond ACMP reageert in de krant wel positief. "Indien de politie onvoldoende middelen heeft, waarom niet? Zo kunnen we de samenleving ook tonen dat we maatschappelijk nuttig zijn." (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners