Leeftijdgrenzen voor SWT (brugpensioen) verschuiven

01/01/15 om 14:08 - Bijgewerkt om 14:08

Vanaf 1 januari 2015 worden de leeftijdsgrenzen in het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag - SWT, het vroegere brugpensioen - opgetrokken.

Leeftijdgrenzen voor SWT (brugpensioen) verschuiven

© Reuters

Vanaf 1 januari 2015 worden de leeftijdsgrenzen in het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT, het vroegere brugpensioen) opgetrokken.

Het individueel SWT is voortaan pas mogelijk vanaf 60 in plaats van 62 jaar. SWT bij herstructureringen of in bedrijven in moeilijkheden kan vanaf 1 januari pas van 55 jaar en die leeftijd stijgt later geleidelijk naar 60 jaar. De leeftijd blijft echter op 55 zolang er een tweejaarlijkse kader-cao is waarop sectoren kunnen intekenen. Is die kader-cao er niet of tekenen de sectoren niet in, dan blijft het leeftijdspad naar 60 jaar behouden.

Het SWT voor zware beroepen (ploegenarbeid en onderbroken uren), 20 jaar nachtarbeid en arbeidsongeschiktheid in de bouw vereist voortaan een loopbaan van 33 jaar en een minimumleeftijd van 58 jaar. Die leeftijd stijgt naar 60 jaar na advies van de Nationale Arbeidsraad (NAR). De leeftijd blijft echter op 58 jaar mits een tweejaarlijkse kader-cao waarop de sectoren kunnen intekenen. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners