Le Soir en RTBF pikken kritiek Leterme niet: 'Hij valt ons altijd als eerste aan'

03/04/12 om 10:57 - Bijgewerkt om 10:57

Le Soir en RTBF hebben een 'gebrek aan niveau', twitterde oud-premier Yves Leterme (CD&V). Le Soir en RTBF reageren gepikeerd: 'Ons verhaal met Yves Leterme is er een van ruzie en verzoening. Het is altijd ingewikkeld met hem'

Le Soir en RTBF pikken kritiek Leterme niet: 'Hij valt ons altijd als eerste aan'

© Belga

Yves Leterme bond de kat de bel aan op Twitter, waar hij volgend bericht de wereld in stuurde: "Christian Laporte, journalist, bewijst het tekort aan professionalisme en objectiviteit van Le Soir en RTBF. Inderdaad een gebrek aan niveau."

Daarmee reageert Leterme op de uitlatingen van Christan Laporte (La Libre Belgique) over hoe bepaalde Brusselse media aan 'Vlamingbashen' doen. Een Vlaming die het bijvoorbeeld moet ontgelden is professor Hendrik Vuye van de universiteit van Namen. Vuye is eveneens adviseur van N-VA en zat in die hoedanigheid in de expertenpoule van de N-VA tijdens de regeringsonderhandelingen in Koninginendal.

RTBF: 'Moet deze racistische man niet ontslagen worden?'

Nadat Vuye de staatshervorming als ongrondwettelijk had bestempeld en een kritisch opiniestuk over artikel 195 van de Grondwet had geschreven, stuurde de RTBF een cameraploeg naar de Naamse universiteit. In 2010 stak Le Soir ook al de lont aan het vuur.

De studenten kregen van de RTBF vragen als 'Moet deze racistische man niet beter ontslagen worden?'. In de reportage suggereert RTBF dat de Naamse universiteit zich over het gedrag van professor Vuye zou buigen. Zowel die suggestie als de negatieve commentaren van de studenten bleken bedenkelijk.
Vuye 'Beste professor' van Namen

Rector Yves Poullet van de Naamse universiteit schreef een gepeperde brief naar de voorzitter van de raad van bestuur van de RTBF, Bernadette Wynants. Volgens Poullet stoelde het RTBF-item over Vuye op non-informatie en getuigde de redactionele aanpak van een gebrek aan respect voor de journalistieke deontologie. Hij onderstreept bovendien dat er over Vuye en zijn lessen nooit klachten zijn geweest.

Ook de studenten uit de uitzending waren niet gediend met de aanpak van de RTBF: de twee die zich negatief uitlieten over hun professor schrokken zo hard van de teneur van de RTBF-berichtgeving dat ze zich persoonlijk verontschuldigden bij Vuye. Tijdens het eerste college na de uitzending kreeg hij ook een spontaan applaus. Als kers op de taart werd Vuye verkozen tot beste prof: meer dan 60 procent van de studenten vindt dat Vuye dit academiejaar hun Poullet d'or verdient. De RTBF maakte geen melding van deze erkenning van de academische meerwaarde van een Vlaamse professor voor een Franstalige universiteit.

Christian Laporte: 'Dom dat sommige Franstalige media aan Vlamingbashen doen'

Vuye - die in De Standaard Weekblad benadrukte dat het Vlamingbashen niet vanuit de Waalse media komt, maar wel van Brusselse - reageerde op de hele heisa door in De Morgen te zeggen dat zowel RTBF als Le Soir aan beschadigingsjournalistiek doen.

Hij kreeg daarbij steun van Christian Laporte (La Libre Belgique), die in het Radio 1-programma De Ochtend zei de mening van Vuye te delen. "Ik vind het absoluut dom dat sommige Franstalige media zo aan Vlamingbashing doen. Dat zal zeker niet bijdragen tot een betere verstandhouding tussen de verschillende gemeenschappen in ons land."

Leterme versus RTBF en Le Soir

En nu schaart ook Yves Leterme zit achter die kritiek met zijn tweet. De relatie tussen Leterme en de RTBF is al langer gebrouilleerd. Hem werd verweten dat hij de RTBF 'Radio Mille Collines' noemde, naar de Rwandese haatzender die opriep tot genocide tegen de Tutsi's. Leterme ontkende dat: hij zou gewoon gezegd hebben dat de RTBF zo genoemd wordt.

De RTBF kreeg die kritiek trouwens niet alleen van Leterme of Vuye. Ook emeritus hoogleraar Magda Michielsens, die onderzoek deed naar de beeldvorming van Bart De Wever, de N-VA en de Vlamingen in het algemeen in Mise au point, het politieke zondagochtenddebat op de RTBF, kwam tot een scherpe conclusie: "Als je wilt weten hoe een haatcampagne werkt, dit is een goed voorbeeld."

Le Soir: 'Leterme heeft blijkbaar veel tijd voor amusement in Parijs'

Le Soir en RTBF reageren furieus op wat zij een aanval van Leterme noemen, schrijft De Standaard: "Ons verhaal met Yves Leterme is er een van ruzie en verzoening. Het is altijd ingewikkeld met hem. Blijkbaar heeft hij in Parijs veel tijd voor amusement. Volgens mij, zou hij doeltreffender zijn als hij zich op de macro-economie zou concentreren," zo reageert Béatrice Delvaux van Le Soir.

RTBF: 'We gaan ons niet tot het niveau van Leterme verlagen'

Johanne Montay, chef politiek bij RTBF, is ook kwaad op Leterme: "Hij is toch de eerste die de RTBF heeft omschreven als Radio Mille Collines, hij valt ons altijd als eerste aan. We gaan ons niet tot hetzelfde niveau verlagen. Iedereen kent zijn stijl, die je minstens als impulsief kan omschrijven. We hebben echter altijd objectief over hem bericht." (PM/IVD/HR/SD)

Onze partners