Le Pen wil referendum over Franse EU-exit

03/03/13 om 11:32 - Bijgewerkt om 11:32

De Franse extreem-rechtse politica Marine Le Pen vraagt aan president Hollande om een referendum over een Frans vertrek uit de Europese Unie.

Le Pen wil referendum over Franse EU-exit

© Reuters

Marine Le Pen, voorzitter van de extreem-rechtse Franse partij Front National, heeft aan president François Hollande gevraagd om in 2014 een referendum te organiseren over de exit van Frankrijk uit de Europese Unie.

Le Pen kondigde het nieuws in Sèvres, in de omgeving van Parijs, aan na een vergadering van de nationale raad van haar partij. 'We roepen op om te stemmen voor een uitstap uit de Europese Unie, behalve als de Franse regering er in tussentijd in slaagt om onderhandelingen te openen en daarbij vier fundamentele hervormingen kan bereiken', klonk het.

Dreigende taal

Le Pen eist daarbij concreet de 'georganiseerde terugkeer naar de nationale munt', de opheffing van de Schengenzone, een toelating voor 'economisch patriottisme' en de ondergeschiktheid van de Europese aan de nationale wetgeving.

'Als de regering dit weigert, zullen we van de Europese verkiezingen in 2014 een groot referendum voor of tegen het verlaten van de EU maken', dreigde Le Pen nog. (Belga/EA)

Onze partners