LDD past voor gemeenteraadsverkiezingen

04/01/12 om 06:45 - Bijgewerkt om 06:45

LDD durft niet mee te doen aan de lokale verkiezingen van oktober. LDD'ers die wel deelnemen aan de verkiezingen, doen dat vermomd op lokale lijsten, liefst zonder verwijzing naar de eigen partijnaam.

De partij van Jean-Marie Dedecker doet het slecht in de peilingen en ook de naamswijziging van Lijst Dedecker naar Libertair, Direct,
Democratisch (LDD) heeft nog maar weinig vruchten afgeworpen, schrijft De Standaard. "Onze naam LDD is geen goed merk. We kunnen het ons niet permitteren om als volwaardige partij naar de kiezer te stappen", zegt Vlaams parlementslid Boudewijn Bouckaert.

Daarom heeft Dedecker beslist om in zijn thuisstad Oostende onder de oude partijnaam Lijst Dedecker deel te nemen. In buurgemeente Middelkerke trekt een familielid met dezelfde Lijst Dedecker naar de kiezer, aldus Dedecker op de VRT-radio.

Elders in Vlaanderen krijgen LDD-mandatarissen "een zekere vrijheid" om te bepalen hoe ze naar de kiezer gaan, deelt LDD mee. "Wij zijn er ons van bewust dat het voor onze mensen moeilijk wordt om alleen onder de partijnaam LDD (Libertair, Direct, Democratisch) op te komen. Daarom staat het partijbestuur open voor de verscheidene keuzes die de plaatselijke bestuursleden maken om een zetel te halen. Dat kan uiteraard onder LDD-vlag zijn, maar in Oostende en Middelkerke komen wij al zeker op onder de oude naam Lijst Dedecker, wegens de naambekendheid", legt Dedecker uit.

Geen provinciale lijsten

Voor de provinciale verkiezingen dient de partij zo goed als zeker geen lijsten in. In de gemeenten mogen afdelingen die sterk genoeg staan, onder LDD-vlag opkomen, maar streven ze best naar kartels of een open lijst met lokaal sterk verankerde, onafhankelijke kandidaten.

"LDD blijft bestaan", zegt Dedecker zelf. "Maar lokale verkiezingen vragen nu eenmaal sterke lokale figuren. Die moet je uitspelen,
niet de partijnaam. Na oktober gaan we door tot 2014. Maar zolang (N-VA-voorzitter) Bart De Wever populair is, zal het moeilijk zijn". (Belga/TE)

Onze partners