LDD: 'Nota Di Rupo is een gemiste kans ten nadele van de Vlamingen'

06/07/11 om 13:36 - Bijgewerkt om 13:36

LDD-voorzitter Jean-Marie Dedecker noemt de basisnota van formateur Elio Di Rupo 'een schoolvoorbeeld van Belgische loodgieterij.'

Veel voorstellen zijn eenvoudige regularisaties van de miskleunen uit vorige staatshervormingen, terwijl vooral de Vlamingen de factuur mogen betalen, luidt het in een mededeling.

Er blijft volgens Dedecker niets over van de Copernicaanse omwenteling naar een confederale staat. '461 miljoen per jaar in het Brusselse bodemloze vat storten om BHV af te kopen is een woekerprijs.

LDD kan zich vinden in de afschaffing van de Senaat, maar de mini-poppoll van 10 Kamerleden in een federale kieskring of van 10 andere die worden gecoöpteerd, is er politiek ver over'.

'Bloedtransfusie nodig'

Ook de sociaaleconomische hervormingen kunnen LDD niet overtuigen. 'Aan enkele sociale verworvenheden wordt wat gemorreld, maar Di Rupo maakt geen komaf met de torenhoge lasten op arbeid, met het brugpensioen, met de levenslange werkloosheidsuitkeringen of met het teveel aan ambtenaren', aldus Dedecker.

'Di Rupo's zogezegde chirurgische ingrepen zijn kleine aderlatingen, terwijl het Belgische sociaal stelsel een bloedtransfusie nodig heeft om geen Grieks kadaver te worden'.

'Vlaanderen betaalt'

Dedecker wijst erop dat de Vlamingen de rekening zullen betalen: 'Als drie kwart van de dienstencheques in Vlaanderen worden uitgeschreven, en 80% van het spaargeld op Vlaamse boekjes staan, weet je wie de fiscale maatregelen van Di Rupo betaalt'.

Hij hekelt ook de invoering van een vermogensbelasting, de heffing op aandelen en het feit dat een vlaktaks in Vlaanderen onmogelijk wordt. (Belga/SD)

Onze partners