Laurette Onkelinx: 'Zero risk-samenleving bestaat niet, maar we moeten meer doen tegen terrorisme'

21/01/15 om 06:50 - Bijgewerkt om 06:50

Bron: Knack

PS-kopstuk Laurette Onkelinx, die in de Kamer furieus de oppositie leidt, reikt in een interview met Knack alle overheden de hand: ze wil een nationaal pact in de strijd tegen het terrorisme en het moslimextremisme.

Laurette Onkelinx: 'Zero risk-samenleving bestaat niet, maar we moeten meer doen tegen terrorisme'

Laurette Onkelinx © Jef Boes

Wat kunnen we leren uit de gebeurtenissen van de voorbije week? Hebben we het moslimextremisme in ons land niet onderschat?

Laurette Onkelinx: Dat denk ik niet. Maar kijk ook naar wat er in mei in Brussel is gebeurd. Iemand stapt met een kalasjnikov een museum binnen en begint te moorden. Tegen gekken en fanatici die politieagenten, Joden of cartoonisten aanvallen, zullen we ons nooit helemaal kunnen beveiligen. Op dat punt ga ik akkoord met premier Charles Michel (MR): een zero risk-samenleving bestaat niet.

Maar we moeten meer doen in de strijd tegen het terrorisme, dat spreekt. Daarom heb ik in de Kamer opgeroepen tot een nationaal pact. Je kunt dit probleem niet alleen met extra veiligheidsmaatregelen oplossen. De strijd tegen haat en radicalisering moet gebeuren in samenwerking met de gemeenten, de gewesten en de gemeenschappen. Alle overheden samen moeten een pact sluiten over het soort samenleving waarin we willen leven.'

En zo de radicalisering van moslimjongeren ook bij de wortel aanpakken?

Onkelinx: Precies. De school speelt daarin een belangrijke rol. Het is beangstigend als je ziet wat jongeren op Facebook posten. Hoe ze context missen, alles op een hoopje gooien en hoe complottheorieën voor zoete koek worden geslikt. Kinderen van de lagere school nog maar, die na de aanslag op Charlie Hebdo schrijven: 'Ik ben Charlie niet want ik ben Palestijn.' Dan krijg ik zin om te antwoorden: 'Ik ben Palestijn maar ook Charlie.' Maar daarvoor moet je met die kinderen in gesprek gaan. Er is veel werk aan de winkel. In een Franstalige krant vertelde een leraar van moslimafkomst hoe geschokt hij was door wat hij van zijn leerlingen te horen krijgt.

In verband met de regering-Michel: is naar uw gevoel Bart De Wever (N-VA) de echte premier van deze regering?

Onkelinx: In elk geval steekt hij met alles en iedereen feestelijk de draak en heeft hij lak aan de premier en wat zijn ministers zeggen.

Weet u trouwens dat Bart De Wever niet eens aanwezig was op het Kamerdebat na de aanval op Charlie Hebdo? Op zo'n ernstig moment. Hij krijgt anders wel geld van het parlement om daar te werken. In plaats van verdeeldheid te zaaien, zou hij zich beter bezighouden met datgene waarvoor hij wordt betaald. Als hij het te druk heeft in Antwerpen, moet hij maar opkrassen. Dat lijkt me logisch. Niemand dwingt hem om tegelijk ook parlementslid te zijn, niet?

Het volledige interview met oppositieleidster Laurette Onkelinx leest u deze week in Knack.

Neem nu een supervoordelig abonnement op Knack

Lees meer over:

Onze partners