Laurette Onkelinx wil numerus clausus afschaffen

20/09/10 om 10:39 - Bijgewerkt om 10:39

Het nijpende tekort aan dokters rechtvaardigt volgens de minister van Volksgezondheid het afschaffen van de quota.

Laurette Onkelinx wil numerus clausus afschaffen

© Belga

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) wil af van de quota die de toegang beperken tot het beroep van arts.

Dat zegt ze maandag in Le Soir. Het nijpende tekort aan dokters rechtvaardigt volgens Onkelinx het afschaffen van de numerus clausus.

Kan dat niet, dan wil ze minstens dat personen die zich willen vestigen in regio's met een tekort, automatisch worden toegelaten, zelfs als de quota al bereikt zijn.

Onkelinx is naar eigen zeggen van plan het dossier op de federale onderhandelingstafel te leggen. "De PS zal de opheffing van de numerus clausus verdedigen wanneer onderhandeld wordt over het sociaal-economische hoofdstuk van een eventueel regeerakkoord", zegt ze.

Buitenland

Terwijl de federale numerus clausus een beperking oplegt aan het aantal in België opgeleide dokters (momenteel maximum 757 per jaar), staat het jonge dokters die in vijftien andere Europese landen een opleiding genoten wel vrij om zich in ons land te vestigen. De Belgische quota zouden dus voor een aanzuigeffect kunnen zorgen.

In 2007 zakten 421 jonge dokters met een buitenlandse opleiding naar België af. Het gaat onder meer om Roemenen (31 procent), Fransen (19 procent) en Nederlanders (16 procent).

Onze partners