Laurent Louis verdoordeeld: is zes jaar niet meer verkiesbaar

23/06/15 om 16:32 - Bijgewerkt om 16:32

Oud-Kamerlid Laurent Louis is veroordeeld tot zes maanden gevangenis met uitstel voor negationisme. Hij moet ook een boete van 3.000 euro betalen en kan zich gedurende zes jaar niet verkiesbaar stellen.

Laurent Louis verdoordeeld: is zes jaar niet meer verkiesbaar

Laurent Louis en enkele van zijn fans doen de 'quenelle', een gebaar dat antisemitisch genoemd wordt en zou gebaseerd zijn op de nazi-groet. © BELGA

De 60ste kamer van de correctionele rechtbank van Brussel heeft dinsdagnamiddag oud-Kamerlid Laurent Louis veroordeeld tot zes maanden gevangenis met uitstel voor negationisme. Hij moet ook een boete van 3.000 euro betalen en kan zich gedurende zes jaar niet verkiesbaar stellen.

Louis werd door het Coordinatiecomité van de Joodse Organisaties van België (CCOJB) voor de rechter gedaagd omdat hij negationistische en antisemitische uitspraken had gedaan. Op 9 juni had Laurent Louis op zijn blog geschreven: 'Jean-Marie Le Pen heeft dan wel gezegd dat de gaskamers een detail in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog zijn, maar als men daar een beetje over nadenkt, kan men zich de vraag stellen of dat wel helemaal fout is (...).'

'Mijnheer Louis wist zeer goed dat zijn verklaringen, die de wreedheden begaan door het Duitse naziregime tijdens de Tweede Wereldoorlog minimaliseerden, tegen de wet indruisden. Maar hij heeft ze toch op zijn website gepubliceerd', las de rechter voor.

'Tijdens de zittingen gedroeg mijnheer Louis zich in de manier van antwoorden overigens eerder als in het parlement dan voor de rechtbank. Hij toonde ook geen spijt tegenover de mensen die hij gekwetst had en toonde ook geen enkel berouw', vervolgde hij.

Provocateur

Laurent Louis raakte in 2010 als enige in de Kamer verkozen op de lijst Parti Populaire van zakenadvocaat Mischaël Modrikamen. Een jaar later werd hij echter uit de partij gezet. Sindsdien zetelde hij als onafhankelijk in de Kamer.

André Flahaut (PS), Laurette Onkelinx (PS) en Laurent Louis tijdens het 'pedofiel'-incident.

André Flahaut (PS), Laurette Onkelinx (PS) en Laurent Louis tijdens het 'pedofiel'-incident. © Belga

Bij de jongste verkiezingen verdween hij uit het parlement.

Hij liet zich voroal opmerken met groteske tussnekomsten waarin hij de controverse opzocht. Zijn meest opvallende moment was toen hij toenmalig premier Elio Di Rupo (PS) voor 'pedofiel' uitkreet. Zo'n complottheoriën en verzinsels vormden het gros van Louis' discours. Dat en het wekelijks proberen op de kast jagen van Kamervoorzitter André Flahaut (PS). Wat goed lukte, overigens.

Louis gaat in beroep

De burgerlijke partijen - naast CCOJB onder meer ook het Interfederaal Gelijkekansencentrum, de LBCA (Ligue belge Contre l'Antisémitisme) en het Centre d'Action laïque - toonden zich verheugd over de uitspraak.

'Politici beschikken over een belangrijk forum in de media. Ze zijn deels beschermd door hun 'parlementaire onschendbaarheid' en kunnen dus niet vervolgd worden voor meningen geuit in het parlement. Dat gaat niet op voor blogs en andere plaatsen. Negationistische uitspraken vormen trouwens een misdrijf, ze vallen dus buiten het kader van de vrije meningsuiting', verduidelijkte Patrick Charlier, directeur van het Interfederaal Gelijkekansencentrum.

Laurent Louis kondigde aan in beroep te gaan. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners