Laurent Louis blijft alleen achter in parlement

19/04/12 om 17:16 - Bijgewerkt om 17:16

De leden van de Kamer, op vier na, hebbende plenaire vergadering verlaten toen hun collega Laurent Louis tijdens het vragenuurtje een vraag wilde stellen.

Laurent Louis blijft alleen achter in parlement

© Belga

De Kamerleden protesteerden daarmee tegen de persconferentie die Louis eerder op de dag gaf over pedofilie, waarop hij foto's toonde uit het autopsierapport van Julie en Mélissa. Louis meende ook dat de ouders van Julie en Melissa zich hadden laten "omkopen", aangezien Jean-Denis Lejeune attaché werd bij cdH en Karin Russo senator.

Laurent Louis verspreidde enkele dagen geleden een lijst van vermeende pedofielen, onder wie politici, magistraten, journalisten en politiemensen. De lijst kwam van een anonieme opsteller.

Jean-Denis Lejeune, de vader van Dutroux-slachtoffertje Julie, heeft al een klacht ingediend tegen Louis wegens laster en eerroof. "Dit is beledigend. Nooit zal iemand mijn integriteit kunnen kopen", reageert Lejeune.

Kamerleden verlaten plenaire vergadering

Toen Louis zich opmaakte om tijdens het vragenuurtje minister van Justitie Annemie Turtelboom aan de tand te voelen over de toestanden in de Belgische gevangenissen, stonden de overige Kamerleden recht en verlieten ze de plenaire vergadering. Enkel drie leden van Vlaams Belang en Jean-Marie Dedecker bleven achter in de zaal.

Toen minister Turtelboom haar (bondig) antwoord had gegeven - "ik verwijs u door naar het actualiteitsdebat van gisteren in de commissie" - en Louis de tijd had genomen om te repliceren, maakte Kamervoorzitter Flahaut duidelijk dat ook hij niet opgezet is met het gedrag van Louis. Flahaut had het over een trieste dag voor de democratie en merkte op dat de parlementaire onschendbaarheid niet alles toelaat. "We zullen de komende tijd de gelegenheid hebben om dat te zien", luidde het.

De fractie Ecolo-Groen in het federaal parlement pleit ondertussen voor een cordon sanitaire rond Louis.

Personenpartij

Louis werd in 2010 als enige verkozen voor de Personenpartij van zakenadvocaat Mischaël Modrikamen, maar verliet intussen die partij en richtte zijn eigen beweging, de Mouvement Libéral Démocrate (MLD), op. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners