Ann Peuteman

‘Laten we ons door die burleske toespraak niet van Homans’ beleid laten afleiden’

Het filmpje waarin Liesbeth Homans in staat van opperste verwarring speecht op de Nacht van de Televisiesterren is een regelrechte internethit. ‘Misschien was het inderdaad de alcohol, maar het kan ook vermoeidheid of een gebrekkige voorbereiding zijn geweest’, schrijft Knack-redactrice Ann Peuteman. ‘In elk geval is dát niet de reden om mevrouw Homans aan te vallen.’

Lallende Liesbeth lult erop los.’ Dat was maar een van de vele honende berichten die zondag op de sociale media passeerden. Niet gepost door een socialist, linkse intellectueel of andere ideologische opponent, maar door een N-VA’er.

‘Laten we ons door die burleske toespraak niet van Homans’ beleid laten afleiden’

En hij was echt niet de enige met een geel handje in zijn profielfoto die zich vrolijk maakte over de schabouwelijke toespraak van Vlaams viceminister-president Liesbeth Homans tijdens de Nacht van de Televisiesterren. ‘Nu hebben we onze eigen Zatte Rita’, reageerde een andere partijgenoot. Kunt u zich voorstellen dat een Vlaams nationalist zoiets zou posten na een wat beneveld optreden van pakweg Bart De Wever of Jan Jambon?

Nooit gedacht dat ik het nog publiekelijk zou opnemen voor Liesbeth Homans. Van haar vermeende beleid als minister van Inburgering en Armoedebestrijding wordt een mens niet bepaald warm. Maar ik heb een hekel aan lynchpartijen. Wie het slachtoffer ook is. Laten we eerlijk zijn: de kans is nogal klein dat Homans die bewuste avond lazarus voor de camera’s is gaan staan en het lijkt er ook niet meteen op dat ze een zwaar drankprobleem heeft. Wel kan ik me voorstellen dat ze na een hectische dag met amper tijd om te eten in de studio arriveerde, een of twee glazen champagne dronk en daar héél erg ontspannen van werd. Soms volstaat één glas om loodzware benen te krijgen en je tong in een kramp te voelen slaan.

Spot en leedvermaak

Als je dan een bekend politicus bent, is spot en leedvermaak je deel. Zeker als je een vrouw bent. Had pakweg Kris Peeters of Bart de Wever een beetje tipsy gespeecht dan hadden we dat nog sympathiek, ja zelfs menselijk gevonden. Dat was – in zekere mate – zelfs het geval met wijlen Michel Daerden die wel eens teut voor het parlement verscheen. Hoogst vermakelijk, vond men dat, en toch wel straf dat hij zelfs in die toestand zijn werk kon doen. Wie al een tijd in de Wetstraat rondloopt, weet dat er wel meer politici, cabinetards en woordvoerders zijn die je na de lunch beter niet meer belt. Daar is zelfs enig begrip voor – zij het minder dan vroeger. Tenzij het een vrouw is dus. Een aangeschoten vrouw is afstotelijk, potsierlijk en incompetent. Gebeurt het meer dan eens dat ze met een lichtjes dubbele tong lijkt te praten, dan wordt ze binnen de kortste keren gekielhaald. Als een vrouw – ook zonder een druppel alcohol te hebben gedronken – een uitschuiver maakt, kan ze vaak ook niet op de onvoorwaardelijke steun van haar partijgenoten of collega’s rekenen. Zeker in de Wetstraat sluiten de rangen zich nu eenmaal minder vlot om vrouwen dan om mannen te beschermen. Vraag maar aan Fientje Moerman of Caroline Gennez.

Ann Peuteman
Ann Peuteman© .

Laten we ons dus aan de feiten houden. Liesbeth Homans heeft een tenenkrullend slechte speech gehouden op een mediaevent – wat had ze daar trouwens te zoeken? Meer was het niet. Misschien raakte ze niet uit haar woorden doordat ze een glas had gedronken, maar het kan ook vermoeidheid of een gebrekkige voorbereiding zijn geweest. In elk geval niets wereldschokkends. Laten we door dat burleske filmpje dus vooral onze aandacht niet laten afleiden van waar het echt om draait: het beleid van mevrouw Homans. Dat is pas een reden om haar te kijk te zetten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content