Laruelle: Lastenverlaging goed voor 10.000 banen

23/06/12 om 05:43 - Bijgewerkt om 05:43

Minister van Middenstand Sabine Laruelle wil de sociale bijdragen voor kmo's extra verlagen. Als 2 procent van hen vervolgens mensen aanneemt, kan dat 10.000 jobs scheppen, zegt ze.

Het initiatief hoort bij een reeks maatregelen die Laruelle (MR) wil nemen om kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's) te ondersteunen, berichten De Tijd, L'Echo en L'Avenir.

Sociale bijdragen

De extra lastenverlaging bestaat uit een bijkomende vermindering van de sociale bijdragen voor de eerste drie aanwervingen in kmo's. Die vermindering bedraagt momenteel 1.000 euro voor de eerste werknemer en 400 euro voor de tweede en de derde.

Laruelle wil die bedragen verhogen tot respectievelijk 1.500 en 800 euro. De nettokost van de maatregel wordt geschat op 45 miljoen euro.

Besparing

Laruelle werkt ook aan een makkelijkere toegang tot krediet en aan steun voor bedrijven die willen exporteren. Kmo's moeten voorts makkelijker van bank kunnen veranderen, en ze zullen hun resultaten niet langer moeten publiceren in het Staatsblad. Dat laatste betekent een besparing van 25 miljoen euro.

"Liefst 97 procent van de Belgische ondernemingen zijn kmo's. Het gaat om 1,5 miljoen ondernemers", zegt de minister. (Belga/TV)

Onze partners