Langste koudegolf sinds jaren ’40

© Reuters

Het heeft al dertien dagen ononderbroken gevroren in Ukkel. Daarmee zetten we de langste koudegolf neer in meer dan zeventig jaar, zo melden de weermannen Eddy De Mey en David Dehenauw.

Vermoedelijk wordt de lopende koudegolf met nog een ijsdag verlengd, tot veertien. Nadien treedt onherroepelijk de dooi in. De vorige lange koudegolf, in januari 1997, duurde twaalf dagen. Ook in januari 1987 bleef het gedurende twaalf etmalen ononderbroken vriezen, aldus Eddy De Mey.

Sinds 1941

Volgens David Dehenauw is het geleden van januari 1941 dat het nog zo lang aan één stuk heeft gevroren. Toen bleven de temperaturen tussen 1 en 17 januari onder het nulpunt. “Het is evenwel niet noodzakelijk zo dat we nu de koudste periode beleven, maar al bij al is het wel vrij uitzonderlijk dat we dertien dagen, en waarschijnlijk veertien dagen, lang niet boven de nul geraken”, zegt Dehenauw.

Hij verduidelijkt nog dat de koudegolf vooral geldt voor het centrum van het land. In het westen van het land kwam het kwik namelijk wel nog af en toe boven het vriespunt uit. (Belga/RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content