Langste koudegolf over België in 15 jaar

05/02/12 om 13:49 - Bijgewerkt om 13:49

De temperatuur bleef vijf dagen op rij onder nul en bij minstens drie dagen vroor het onafgebroken: er is officieel sprake van een koudegolf in België. De langste en eerste in 15 jaar.

Langste koudegolf over België in 15 jaar

© Belga

Voor het eerst in 15 jaar is er een koudegolf in België. Dat was al het geval volgens de Belgische criteria, maar dat is nu ook zo volgens de veel strengere Nederlandse. Het moet voor een koudegolf vijf dagen vriezen, en van die vijf dagen moet het gedurende drie dagen meer dan 10 graden vriezen.

Hoewel het afgelopen nacht minder koud was dan de vorige, vanwege de bewolking, werden in Elsenborn, waar het meest oostelijke meetstation van ons land ligt, wel temperaturen tot -19,5 graden Celsius gemeten, omdat er daar de hele nacht brede opklaringen waren. Dat meldt KMI-weerman David Dehenauw.

Weerman Eddy Demey weet dat voor zo'n temperaturen drie jaar terug moet gegaan worden: "Daarvoor moeten we terug naar 20 december 2009. Toen werd op dezelfde plaats een temperatuur van min 20 graden gemeten. We beleven intussen ook de langste koudegolf sinds 1997. In Ukkel daalde het kwik overigens al drie opeenvolgende nachten tot beneden min 10 graden."

Wat de koudegolf betreft, daarvoor is volgens Dehenauw in ons land niet echt een definitie. "Sinds maandag werden in Ukkel negatieve temperaturen gemeten die niet boven het vriespunt gingen. Enkel aan de kust werden er vrijdag positieve temperaturen gemeten", aldus de meteoroloog.

Vriesdoden in Oost-Europa

Ook de rest van Europa kent nog barre weersomstandigheden, opnieuw met doden tot gevolg. In Oekraïne vroren nog eens minstens 30 mensen dood, wat een totaal van 131 maakt voor deze winter, aldus de Civiele Bescherming.

Bij temperaturen onder minus dertig graden in Litouwen vroren drie mensen dood, zo berichtte de Litouwse televisie. Zeven mensen belandden met bevriezingsverschijnselen in het ziekenhuis.
In Estland en Letland veroorzaakten defecte verwarmingen of verontreinigde schoorstenen meerdere branden, wat in het Estse Pärnu aan één persoon het leven kostte.

Volgens een politiewoordvoerder eiste de koude in Polen nog eens rechtstreeks acht mensenlevens, voornamelijk daklozen. Koolmonoxidevergiftigingen maakten nog eens minstens zes dodelijke slachtoffers. Wegens de aanhoudende lage temperaturen, in het noordoosten van Polen daalde het kwik tot min 22 graden, komen er in Polen meer warme opvangplaatsen voor daklozen. Premier Donald Tusk riep hulpverleners ook op geen dronken mensen toegang tot opvangplaatsen te weigeren.

Verkeershinder in Nederland

In Nederland, waar de criteria strenger zijn, is er ook sprake van een koudegolf, voor het eerst in 15 jaar. Daar verlaagden de autoriteiten op een aantal snelwegen weer de snelheid, omdat het effect van het strooizout bij te lage temperaturen niet overal voldoende is om de gladheid op de wegen te bestrijden.

De Nederlandse Spoorwegen lieten al weten zondag en maandag met een aangepaste dienstregeling te rijden. Op de luchthaven van Schiphol verloopt het luchtvaartverkeer zondag weer normaal. Wel doen er zich volgens een woordvoerster van de Amsterdamse luchthaven nu problemen voor met vluchten naar Frankrijk en Groot-Brittannië.

Verkeer in Groot-Brittannië kreunt onder koning winter

Hevige sneeuwval heeft voor chaos in het Britse verkeer gezorgd, zo meldt SkyNews. Op een reeks wegen moesten mensen hun auto achterlaten. Ook bussen en zelfs brandweerwagens raakten vast in de sneeuw.

Op de Londense luchthaven Heathrow werden zondag zowat 380 vluchten geschrapt. Het luchtverkeer ondervindt ook grote hinder op luchthavens als Luton, Stansted en Birmingham. Op Gatwick nabij Londen werden passagiers gewaarschuwd voor mogelijke vertragingen, terwijl de uitbaters van Heathrow kritiek kregen omdat zij preventief zowat een derde van de vluchten op zondag annuleerden.

Ook de Londense metro kampt met weergerelateerde problemen. (Belga/SD)Lees meer over:

Onze partners