'Langdurig zieke die baan weigert, verliest 10 procent van uitkering'

16/07/15 om 04:50 - Bijgewerkt om 04:50

Langdurig zieken, die volgens een arts nog kunnen werken, worden binnenkort begeleid naar een andere baan. Als ze niet meewerken of meermaals een aangeboden job weigeren, verliezen ze 10 procent van hun uitkering.

'Langdurig zieke die baan weigert, verliest 10 procent van uitkering'

Maggie De Block © Belga

Dat blijkt uit wetteksten die minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) heeft voorbereid en die De Tijd kon inkijken.

Momenteel wordt door de adviserende arts van het ziekenfonds enkel nagegaan of zieken hun huidige job nog kunnen uitoefenen. Als dat niet zo is, bijvoorbeeld omdat ze met zware rugproblemen kampen, krijgen ze een uitkering. Er wordt niet uitgezocht of de zieke een andere functie aankan.

Besparing

De bedoeling is dat binnenkort na enkele weken wel nagegaan wordt hoe die persoon aan het werk kan, bijvoorbeeld door hem in het bedrijf een andere functie te geven, parttime te laten werken of door hem naar een andere job te begeleiden. Zieke werknemers die volgens een arts nog kunnen werken maar die dat weigeren, ("meermaals weigeren", volgens de minister) verliezen 10 procent van hun uitkering. De vakbonden hebben er niets op tegen dat zieke werknemers die kunnen werken, worden begeleid naar een nieuwe baan. Maar ze vinden het niet kunnen dat wie dat niet wil doen, wordt gestraft.

Zo'n 321.000 Belgen zitten al langer dan een jaar thuis wegens ziekte. Tien procent daarvan werkt deeltijds. De minister wil dat dit percentage stijgt, en het is ook als een besparingspost in de begroting voorzien. Dat moet, volgens De Tijd, 74 miljoen euro opleveren in 2016 en op 155 miljoen euro vanaf 2018.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners