Landuyt: "Kom jullie voorstellen over migratiebeleid toelichten"

02/09/11 om 15:36 - Bijgewerkt om 15:36

Renaat Landuyt wil in het parlement graag de dialoog met de magistraten Liégeois en Van Den Bon aangaan over hun scherpe kritiek op het migratiebeleid.

Landuyt: "Kom jullie voorstellen over migratiebeleid toelichten"

© Belga

De magistraten waren niet mals voor de politici in hun openingsredes van het gerechtelijk jaar. Ze richtten hun pijlen onder meer op de afwezigheid van een modern justitiebeleid en een falend migratiebeleid. Ontslagnemend minister van Justitie De Clerck vindt de kritiek onterecht. Renaat Landuyt stelt nu voor in dialoog te treden met de magistraten. Gisteren klonk het zo uit de mond van procureur-generaal Yves Liégeois: "Duizend-en-een achterpoorten en zwarte gaten in de wetgeving maken het mogelijk de staat leeg te zuigen ten nadele van elke burger." Advocaat-generaal Piet Van Den Bon vulde aan: "Binnen de huidige wettelijke context is het voor een vreemde burger perfect mogelijk om na één dag werken of, erger nog, tegen betaling voor een fictieve inschrijving, aanspraak te maken op arbeidsongeschiktheidsuitkeringen of werkloosheidsuitkeringen." Van Den Bon noemde de afschaffing van de snel-Belgwet en de verstrenging van de gezinshereniging een positief signaal, maar het is volgens hem een illusie om te veronderstellen dat die maatregelen een hocus-pocuseffect zullen hebben op de ontoereikende wetgeving uit het verleden.

In dialoog treden

Sp.a-Kamerlid Renaat Landuyt wil de Antwerpse procureur-generaal Yves Liégeois en advocaat-generaal Piet Van Den Bon in het parlement horen over hun voorstellen over het migratiebeleid. Landuyt betreurt dat de magistraten geen concrete problemen hebben aangehaald of voorstellen geformuleerd om de wetgeving meer sluitend te maken. "Wij zijn vragende partij om de gaten en achterpoortjes in de wet te dichten. We zijn vragende partij voor een krachtig beleid tegen fraude", aldus de sp.a'er.

Hij wijst er ook op dat elke wet, hoe goed ook, altijd overtreden zal worden, "ik verneem niet wat het precieze beleid van het Antwerpse auditoraat-generaal tegenover al die misbruiken nu is". Landuyt merkt ook nog op dat het feit dat er steeds meer fraudedossiers in OCMW-zaken zijn bewijst dat het OCMW van Antwerpen zijn werk heel goed doet. "Maar ik vraag mij af hoeveel mensen die daarna naar de arbeidsrechtbank stappen omdat ze van het Antwerps OCMW geen uitkering krijgen, toch een uitkering krijgen van de arbeidsrechtbank op advies van het Antwerpse auditoraat. Ik vraag me af of hier geen tegenspraak is tussen de mercuriale van de magistraten Liégeois en

Van den Bon en de praktijk", besluit Landuyt. (Belga/INM)

Onze partners