Landuyt en Termont geven de SP.A raad

30/10/12 om 09:57 - Bijgewerkt om 09:57

Terwijl hun partij in veel andere steden fors verloor, triomfeerden Daniël Termont en Renaat Landuyt op 14 oktober in Gent en Brugge.

In de hoop het Gentse succes naar heel Vlaanderen uit te voeren, zou uw partijvoorzitter de methode-Termont graag overal in de partij kopiëren. Kan dat werken?

Landuyt: Dan zullen ze toch eerst een analyse moeten maken van wat die methode precies inhoudt. Het zou me niet verbazen als daaruit bleek dat authenticiteit het belangrijkste ingrediënt is.

Termont: Veel heeft inderdaad met mijn persoonlijkheid te maken, met mijn stijl, mijn volkse karakter, mijn humor ook. Maar ook ik heb geen oplossing voor al die federale problemen. Als ik die wel had, dan nam ik echt wel de een of andere nationale verantwoordelijkheid op. Dan zou ik aanvaarden om naar het parlement te gaan, of had ik me zelfs kandidaat gesteld voor het voorzitterschap, zoals sommigen me een tijd geleden vroegen. Maar ik weet het ook allemaal niet.

Ondertussen spreekt het Vlaamse socialisme niet echt meer aan. Van het gratisverhaal van Steve Stevaert blijft niet veel meer over, en erg gezellig is het socialisme ook al niet meer.

Landuyt: Als het socialisme niet meer gezellig is, dan komt dat doordat er te veel verzuurde mensen naar onze feestjes zijn gekomen. Wie heeft het gratisverhaal aangevallen? Mensen die liever zelf nog wat meer betalen dan solidair te zijn met anderen. We evolueren nu eenmaal naar een tweespanning in de samenleving: willen we een Vlaanderen met typen die zeggen dat al wie niet meekan een profiteur is, of kiezen we voor mensen die er niet alleen voor willen zorgen dat iedereen meekan maar nog willen vooruitgaan ook?

Moet de SP.A ondertussen niet wat minder bang worden om te worden geassocieerd met het meest kansarme deel van de bevolking?

Landuyt: Op dat vlak moeten we een evenwicht vinden. Nu moet ik er de linkerzijde van mijn partij nog geregeld op wijzen dat iemand die tegenslag heeft dan wel geen profiteur is maar ook geen afgod mag worden. Want die neiging hebben wij wel een beetje. Mijn socialisme houdt in dat ik ernaar streef om Brugge nog rijker te maken maar er ondertussen wel de hele tijd over waak dat elke Bruggeling meekan.

Termont: Dat is een correcte analyse, en de partij moet dat verhaal nog duidelijker durven te verkondigen. Linkser ook. Zonder bang te zijn voor de reacties. Hier in Gent hebben zowel Siegfried Bracke en zijn N-VA als CD&V er alles aan gedaan om de mensen ervan te overtuigen dat ik niets anders deed dan Romazigeuners pamperen en Oost-Europeanen aantrekken. Als je hen moet geloven, leeft de hele stad van het OCMW. Onzin natuurlijk. Misbruiken kunnen niet en worden dan ook zwaar aangepakt. Maar dat is nog iets helemaal anders dan eisen dat iedereen die in onze stad arriveert eerst een examen moet afleggen en ook moet kunnen aantonen dat hij genoeg verdient. Dat is wat de N-VA wil, maar het is niet het Vlaanderen waar ik wil wonen en ook niet dat van mijn partij. (AP)

Het volledige interview met Renaat Landuyt en Daniël Termont leest u deze week in Knack.

Onze partners