'Land stevent met N-VA af op blokkering' (Labille)

27/02/14 om 07:10 - Bijgewerkt om 07:10

In zijn afscheidsinterview heeft minister van Overheidsbedrijven en Ontwikkelingssamenwerking Jean-Pascal Labille geen goed woord over voor N-VA. Labille verlaat na 25 mei de politiek.

'Land stevent met N-VA af op blokkering' (Labille)

Minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) © BELGA

Jean-Pascal Labille (PS) zal bij de verkiezingen op geen enkele lijst staan, zegt hij in een interview met Le Soir. Labille maakt ook duidelijk dat een regering met PS en N-VA volgens hem onmogelijk is, terwijl het met de liberalen ook moeilijk zal worden.

"Op dit moment kan ik u zeggen dat ik op geen enkele lijst kandidaat zal zijn. Niet regionaal, niet federaal, niet Europees", luidt het. De minister legt uit dat hij voor zichzelf een efficiëntere rol weggelegd ziet dan als politicus, met name via de Gemeenschappelijke Actie van de partij, de vakbond en het ziekenfonds. Op die manier wil hij de kiezer overtuigen van een stem op de PS.

Antipoden

Labille vreest dat het land met N-VA na 25 mei op een blokkering afstevent. Een regering van PS en N-VA lijkt hem dan ook niet haalbaar. "Neen, dat lijkt me onmogelijk. Maar dat is mijn persoonlijke mening", aldus de minister. "We zijn antipoden wat sociaal-economisch programma, waarden en onze kijk op het land betreft. Wij zijn voor samenleven en zij zijn voortdurend tegen dingen".

Ook met de MR ziet Labille niet meteen veel mogelijkheden. "De liberalen en de N-VA delen niet alleen hun sociaal-economisch programma, maar ook hun model van uitsluiting. Het wordt tijd om de balans weer in de andere richting te bewegen". (Belga/TE)

Onze partners