Land ligt plat

De staking is begonnen. Er rijdt in heel het land geen enkele trein en het overheidspersoneel heeft het werk neeregelegd.

Op het Belgische spoorwegennet rijdt er geen enkele trein. Dat zegt Frédéric Petit, woordvoerder van Infrabel. Infrabel verwacht dat er de ganse dag geen enkele trein zal uitrijden.

De 24 uurstaking bij de spoorwegen ging woensdag om 22 uur van start en duurt normaal tot donderdag 22 uur. Woensdagavond reden er steeds minder treinen en het verkeer lag donderdagochtend volledig stil.

Er rijden ook geen treinen van Thalys en Eurostar. “Wij zijn afhankelijk van infrastructuurbeheerder Infrabel”, zegt Patricia Baars van het hst-bedrijf. “Omdat België het hart van ons netwerk vormt rijden er geen hogesnelheidstreinen tussen Frankrijk, Duitsland, Nederland en België.” De hinder op het hogesnelheidsnet duurt nog tot middernacht. Voor vrijdag verwacht Thalys geen problemen. “Alle treinen staan op de juiste plaats”, stelt Baars.

Ook Eurostar kan donderdag geen enkele verbinding vanuit België verzorgen. De treinen tussen Parijs en Londen rijden wel en tussen Rijsel en Londen is er een aangepaste dienstregeling.

Sinds woensdagavond staan er her en der stakingspiketten, maar Infrabel heeft er geen zicht op waar en hoeveel. Aangezien uitvoerig over de staking is gecommuniceerd, zullen er waarschijnlijk weinig reizigers in stations stranden, maar mocht dit toch het geval zijn, dan worden ze met alternatieve vervoermiddelen alsnog naar hun bestemming gebracht, aldus Petit.

De vakbonden riepen tot een staking in de overheidssector op uit protest tegen de pensioenhervorming die de regering in sneltempo wil doorvoeren en het gebrek aan voorafgaand overleg daarover met de bonden. Spontane stakingen in Wallonië stuurden het treinverkeer dinsdag en woensdag al danig in de war.

Zo goed als geen bussen op de weg
Bij De Lijn zijn nagenoeg geen trams of bussen uitgereden. Uitzondering is Roeselare, waar het stadsnet volgens de normale dienstregeling rijdt. “Er rijden nauwelijks bussen of trams”, is te horen bij woordvoerder Tom Van De Vreken, die benadrukt dat de stakers zich tegen de pensioenhervorming van de federale regering en niet tegen De Lijn kanten.

In Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg zijn bijna geen voertuigen van De Lijn uitgereden. In Gent rijdt een derde van de trams op lijn 1 en de helft van de bussen op stadslijn 3. In de rest van Oost-Vlaanderen zijn er echter nauwelijks trams of bussen.

In West-Vlaanderen rijdt één bus op drie. Op de stadsnetten van Brugge, Kortrijk en Oostende zijn geen bussen actief, maar het stadsnet van Roeselare rijdt normaal. Het gaat om een onderaannemer van De Lijn die ook bij de vorige staking normaal heeft gereden.

Metro in Brussel rijdt niet
Bij de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB is geen enkel voertuig uitgereden. “Geen enkel voertuig heeft de stelplaatsen verlaten”, aldus Françoise Ledune, woordvoerster van de MIVB. Als er zich later op de dag toch voldoende werkwilligen aanbieden, sluit de vervoersmaatschappij niet uit dat er een minimumdienst wordt uitgevoerd op het metronet in de hoofdstad.

Fileleed blijft beperkt

Er staat zowat 145 kilometer file op de Belgische snelwegen. Geen abnormaal hoog cijfer, is te horen bij het Vlaams Verkeerscentrum. In Brussel hebben vakbondsmanifestanten enkele filterblokkades opgericht. De files staan donderdagochtend op de gebruikelijke plaatsen: op de Brusselse en Antwerpse Ring, op de E40 en op de E313. “Het gaat om de normale files, die we elke werkdag zien”, zegt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum.

De reistijd vanuit Gent naar Brussel is wel iets langer dan normaal door een defect voertuig op de binnenring, dat intussen werd weggesleept. Manifestanten hebben in de hoofdstad ook twee filterblokkades opgericht. Aan de afrit Drogenbos wordt het verkeer vanuit Nijvel en Halle tegengehouden, met lange wachttijden op de E19 tot gevolg. Ook de Deltatunnel werd gedeeltelijk afgesloten voor het verkeer uit Namen. Het hoogtepunt van de files wordt verwacht tussen 8 uur en 8.30 uur.

Geen post in Wallonië, afwachten voor Vlaanderen en Brabant Er is geen postbedeling in Wallonië, omdat de sorteercentra er zijn geblokkeerd. In Vlaanderen en Brabant hebben de sorteercentra wel gewerkt woensdagnacht. Het is afwachten in welke mate de postbodes er de post zullen verdelen.

De sorteercentra in Luik en Charleroi zijn sinds woensdagavond geblokkeerd, aldus een woordvoerder van bpost. Met als gevolg dat er geen post in de distributiekantoren is geraakt, en er dus geen post te verdelen valt.

De sorteercentra van Brussel, Antwerpen en Gent hebben volgens de woordvoerder van het postbedrijf woensdagnacht wel gewerkt. “De grote meerderheid van de brieven, en alle pakjes, zijn in de postkantoren geraakt.” Het is nu afwachten in welke mate de postbodes de post zullen verdelen.

Luchthaven Luik dicht
Op Liege Airport is er verwacht geen vliegverkeer. Belgocontrol had woensdag al laten weten dat de luchtverkeersleiders en de medewerkers van de technische diensten van Belgocontrol op de Luikse luchthaven deelnemen aan de stakingsactie. Daardoor kunnen er geen verkeersleidingsdiensten worden verzekerd in Luik vanaf woensdag 22 uur tot donderdag 22 uur, zo staat op de website van het overheidsbedrijf.

Touroperator Jetair had een vlucht gepland vanuit Luik. Die vlucht zal uit het Nederlandse Maastricht vertrekken. Drie geplande vluchten vanuit Charleroi zijn verlegd naar het Franse Rijsel. De zeven vluchten van de touroperator uit Brussel blijven behouden. Thomas Cook daarentegen heeft zijn vluchten van op Brussels Airport verlegd naar Maastricht. Het gaat om twee vluchten heen en terug naar Egypte.

Zaventem: vliegverkeer loopt normaal
De staking tegen de pensioenhervorming heeft vooralsnog geen gevolgen voor het vliegverkeer op Brussels Airport. Dat meldt de luchthavenbeheerder via Twitter. Ook het vluchtschema op de website van de nationale luchthaven geeft geen problemen aan.

Brussels Airport raadt reizigers aan de vluchtinformatie regelmatig te checken. “We roepen de passagiers op naar de luchthaven te komen, maar goed na te denken over hoe ze op de luchthaven raken, want de vliegtuigen wachten niet, zelfs al zijn de treinen en bussen in staking.”

Amper riviervaart

Op de Vlaamse rivieren en kanalen is er zo goed als geen scheepvaartverkeer mogelijk. Belangrijke knooppuntsluizen als Evergem en Wintam liggen plat, zo werd vernomen van vakbondsman Christoph Vandenbulcke (ACV). In het werkingsgebied van nv De Scheepvaart, dat zijn het Albertkanaal en de Kempense kanalen, is de dienstverlening overal verzekerd, zo werd daar vernomen.

Cipiers blijven thuis
De staking wordt goed opgevolgd in de gevangenissen. Dat zegt ACV-secretaris Luc Neirynck: “80 à 85 pct van de cipiers staakt”. Er zijn geen meldingen van incidenten aan de poort. Volgens de vakbondsman wordt de taak van de cipiers in de gevangenissen overgenomen door de politie.

De 100-centrales ‘werken normaal’

De 100-centrales van het land “werken normaal” wat de operationele zaken betreft. Dat zegt het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken. Bij de 100-centrales “worden de dringende zaken normaal uitgevoerd”, zegt Willy Heijens van het Crisiscentrum.

“Niet dringende zaken kunnen blijven liggen”, luidt het. Dat mensen niet aan de slag zijn gegaan bij de 100-centrales valt niet uit te sluiten, maar de werking komt sowieso niet in het gedrang.

Acties bij Civiele Bescherming

Bij de Civiele Bescherming is de stakingsactie in de openbare sector wel voelbaar. Volgens Guido Rasschaert van ACOD wordt “voor het eerst sinds de Copernicushervorming” – de hervorming van de federale overheidsdiensten in 1998 – in dergelijke mate actie gevoerd bij de Civiele Bescherming. Er is een “grote actiebereidheid”.

Zo werden bij de operationele eenheden van Jabbeke en Brasschaat agenten opgevorderd omdat de dienst anders niet operationeel zou zijn, zegt Rasschaert. Van de eenheden in Liedekerke en Wallonië (Ghlin, Crisnée, Libramont) heeft de vakbondsman nog geen stand van zaken. (Belga/EE/RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content