Lambertz onder vuur door oppositie

27/07/10 om 19:07 - Bijgewerkt om 19:07

De minister-president van de Duitstalige gemeenschap krijgt kritiek wegens zijn eventuele toekomstscenario's voor de Duitstaligen.

Minister-president Karl-Heinz Lambertz van de Duitstalige gemeenschap krijgt kritiek van de oppositie wegens zijn toekomstscenario voor de Duitstaligen bij een eventuele splitsing van het land.

Lambertz had maandag in dat geval drie opties naar voor geschoven: aansluiten bij Duitsland, aansluiten bij Luxemburg of een onafhankelijk staatje oprichten, zoals bijvoorbeeld Liechtenstein.

De minister-president vindt dat echter hypothetisch omdat hij niet denkt dat het tot een splitsing van België zal komen.

Kritiek

Lambertz (SP) kreeg dinsdag felle kritiek voor zijn standpunt van de christendemocratische oppositie in het Duitstalige gemeenschapsparlement.

Fractieleider Pascal Arimont, van de CSP liet dinsdag weten dat hij zich volledig van de 'speculaties' van de minister-president.

Arimont verwijt Lambertz dat hij de discussies over de positie van de Duitstalige gemeenschap na een eventuele staatshervorming,
en vooral de overdracht van nieuwe bevoegdheden naar de Duitstalige gemeenschap in gevaar brengt.

Arimont spreekt over een diplomatieke blunder en 'een taboe dat een taboe had moeten blijven'.

Onze partners