Lagere vennootschapsbelasting: ‘Weet niet of we ons dat kunnen veroorloven’

© VTM Nieuws

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vraagt zich af of de Belgische begroting zich wel een verlaging van de vennootschapsbelasting naar 20 of 22 procent kan veroorloven. Hij stelt geen veto tegen het voorstel van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA), maar vindt de timing wel vreemd. De MR noemt het voorstel ondertussen ‘voorbarig’

Dat zei Koen Geens zondag in VTM NIEUWS.

Johan Van Overtveldt lanceerde de piste om te sleutelen aan de vennootschapsbelasting zaterdag in De Tijd. Nu bedraagt het tarief maximaal 33,99 procent, maar de N-VA-minister stelt een nieuw duaal systeem voor. Bedrijven zouden dan kunnen kiezen tussen het huidige tarief en de mogelijkheid van bijkomende aftrekken, en een verlaagde tarief van 20 of 22 procent zonder aftrekken. Van Overtveldt wil België zo aantrekkelijk houden voor investeerders.

Hij sluit niet uit dat de verlaging van het tarief leidt tot een toename van de inkomsten. “Het is een beetje een ’tegentijd’ die minister Van Overtveldt neemt, een moeilijke figuur in de muziek”, reageert Koen Geens. Hij legde bij de regeringsonderhandelingen in 2014 een wijziging van de vennootschapsbelasting op tafel maar kreeg geen gehoor bij de toenmalige coalitiepartners. “In de zomer van 2015, bij de onderhandelingen over de taxshift, heb ik ook niets gehoord over een verlaging van de vennootschapsbelasting.”

Bekijk meer video’s van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

“Ik weet niet of we ons die belastingverlaging nu kunnen veroorloven. Dan zijn zulke ballonnetjes niet nuttig”, zegt Geens. “De minister van Financiën moet nu vooral zorgen dat de inkomsten er zijn. We zullen onvermijdelijk bij de begrotingscontrole moeten zien of er nog ergens bijkomend moet worden bespaard.”

Zaterdag reageerde ook CD&V-vicepremier Kris Peeters al kritisch op het voorstel. “Dat is berekend op 3,5 miljard”, becijferde hij de kostprijs van de operatie. “Waar gaan we dat geld halen?”

Volgens Koen Geens is CD&V evenwel geen partij die veto’s stelt. “Ik wil alleen zeggen dat het wat vreemd is dat wat wij bij herhaling hebben voorgesteld, nu tegen de tijd wordt voorgesteld door de N-VA. Maar we zullen zien.”

‘Vrijlating Van Eyken was geen procedurefout’

Geens kwam in de studio bij Dany Verstraeten ook terug op de vrijlating van Vlaams parlementslid Christian Van Eyken. Die moest vrijgelaten worden omdat er handtekening ontbrak op het document om hem aan te houden. ‘Dit is geen procedurefout, dit is essentieel. Een vrijheidsberoving moet ondertegekend zijn.’

MR: Voorstel komt te vroeg

Ondertussen heeft ook de MR gereageerd op het voorstel van Johan Van Overtveldt. De Franstalige liberalen vinden dat het voorstel te vroeg komt. Eerst en vooral moet de fiscale hervorming die vorig jaar is goedgekeurd worden uitgevoerd, luidt het zondag bij de Franstalige liberalen.

“De regering heeft een fiscale hervorming op de rails gezet die voor een belangrijke lastenverlaging zal zorgen vanaf de maand april. Laten we eerst deze hervorming, waarvan de verwachte terugverdieneffecten groot zijn, uitvoeren”, klinkt het bij de coalitiepartner van Van Overtveldt. Toch is de MR niet a priori tegen het idee. “Als een belastinghervorming mogelijk is, kunnen we die uitvoeren, maar nu is het nog wat te vroeg.”

Open VLD: Principieel voorstander, wacht op concreet uitgewerkte plannen

Open Vld is principieel gewonnen voor het voorstel van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) om de vennootschapsbelasting te verlagen en te vereenvoudigen, maar wacht op een uitgewerkt voorstel. Dat zegt vicepremier Alexander De Croo. “Wij zijn in de eerste plaats voor een meer transparant belastingsysteem, zodat ook kmo’s meer ruimte krijgen om te investeren en te rekruteren.”

Van Overtveldt lanceerde de piste om te sleutelen aan de vennootschapsbelasting zaterdag in De Tijd. Nu bedraagt het tarief maximaal 33,99 procent, maar de N-VA-minister stelt een nieuw duaal systeem voor. Bedrijven zouden dan kunnen kiezen tussen het huidige tarief en de mogelijkheid van bijkomende aftrekken, en een verlaagd tarief van 20 of 22 procent zonder aftrekken. Van Overtveldt wil België zo aantrekkelijk houden voor investeerders. Hij sluit niet uit dat de verlaging van het tarief leidt tot een toename van de inkomsten.

“Het principe stond in ons verkiezingsprogramma en is nu overgenomen. In principe zijn we voorstander, natuurlijk”, reageert De Croo. Hij wacht nu op een uitgewerkt voorstel van Van Overtveldt, “want het is moeilijk reageren op luchtballonnen”. “Maar als het effectief op tafel komt, kunnen we er zeker over spreken.”

De Croo benadrukt dat Open Vld eerst en vooral een transparant en vereenvoudigd belastingsysteem wil, zodat ook kmo’s meer ademruimte krijgen. “Nu hebben we een belastingsysteem dat grote kansen biedt aan grote bedrijven, wij willen hetzelfde voor kmo’s.” De andere coalitiepartners nemen een meer afwachtende houding aan. Volgens de MR is het voorstel van Van Overtveldt voorbarig, CD&V vraagt zich af of de begroting het geraamde kostenplaatje van 3,5 miljard euro wel kan dragen. “Ik kan over het prijskaartje niets zeggen, dat zal afhangen van het uitgewerkte voorstel en van de tarieven”, zegt Alexander De Croo.

Oppositie: Crombez: ‘Minister blijft maar trakteren op andermans kosten’

Sp.a-voorzitter John Crombez is erg kritisch voor het voorstel van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) om de vennootschapsbelasting te verlagen naar 20 of 22 procent, zonder mogelijkheid van bijkomende aftrekken. “De minister blijft maar trakteren op andermans kosten”, zei Crombez zondag in De Zevende Dag.

Een vereenvoudiging van de vennootschapsbelasting voor kmo’s zou de steun van de sp.a krijgen, maakt Crombez duidelijk. Het voorstel van Van Overtveldt, bedoeld om België aantrekkelijk te houden voor investeerders nadat de Europese Commissie het systeem van de excess profit rulings naar de prullenmand verwezen heeft, is volgens hem een verkeerde keuze. Crombez: “Europa zegt dat de grote bedrijven 700 miljoen euro moeten terugbetalen, en dan zegt hij (Van Overtveldt, red.) dat dat niet gaat en complex is. Maar van de gewone Belgen, de gezinnen, stuurt hij wel 73.000 mensen een belastingverhoging.”

De sp.a-voorzitter wijst ook op de terughoudende reactie van CD&V-vicepremier Kris Peeters op Van Overtveldts voorstel. “Waar gaan we dat geld halen?”, zei Peeters zaterdag al, wijzend op een kostenplaatje van 3,5 miljard euro. “Het blijft maar duren”, aldus Crombez. “De regering kwaakt aan alle kanten en de minister van Financiën blijft trakteren op andermans kosten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content