Lage rente doet factuur staatsschuld met één miljard zakken

04/11/15 om 05:01 - Bijgewerkt om 05:01

De staatsschuld loopt verder op, maar kost ons wel minder. Dankzij de lage rente moet dit jaar ruim één miljard minder betaald worden om de schuld te financieren.

Lage rente doet factuur staatsschuld met één miljard zakken

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt © BELGA

Dat schrijft De Standaard. Het uitgespaarde miljard wordt volgens de krant integraal gebruikt om het gat in de begroting te dichten.

De federale overheid zal dit jaar 10,65 miljard euro uitgeven aan rentelasten op de staatsschuld, zo rekent het Agentschap van de Schuld voor. Dat is 330 miljoen minder dan de regering initieel had begroot, én ruim één miljard minder dan in 2014. In vergelijking met drie jaar geleden is dat zelfs 1,7 miljard euro minder.

Schuld loopt op

Nochtans is de staatsschuld niet gedaald, integendeel. Volgens de Nationale Bank klokken alle overheden samen dit jaar op 106,9 procent van het bbp af. Dat is maar liefst 20 procentpunt meer dan de 86,9 procent in 2007, net voor de financiële crisis. Maar België profiteert van de lage rentevoeten die de Europese Centrale Bank zet, en die ook doorsijpelen naar de overheidsobligaties. De Belgische langetermijnrente bedraagt vandaag 0,88 procent.

De cijfers van het Schuldagentschap zijn ramingen, maar grote wijzigingen worden volgens de krant niet meer verwacht. Het overgrote deel van de financiering is immers al achter de rug.

(Belga/RR)

Onze partners