Laatste Gordel overleeft 'communautair gehakketak'

28/08/12 om 14:29 - Bijgewerkt om 14:29

Volgens Carla Galle, administrateur-generaal van Bloso, is alles klaar voor de 32ste editie van De Gordel.

Laatste Gordel overleeft 'communautair gehakketak'

© Belga

Carla Galle, administrateur-generaal van Bloso, heeft tijdens een persconferentie over de Gordel van 2 september het "communautaire gehakketak" rond de 32ste editie sterk betreurd. Ze sprak de hoop uit dat de Gordelaars hierdoor niet afgeschrikt worden en verzekerde dat organisatorisch alles in orde gebracht is opdat de sportmanifestatie een normaal verloop zou kennen.

Vlaams minister van Sport Philip Muyters (N-VA) noemde het Franstalige verzet tegen de Gordel heel triest. Door de weigering van de Franstalige meerderheid van faciliteitengemeente Sint-Genesius-Rode om toelating te geven voor de inrichting van een start- en aankomstplaats, werd deze inmiddels 800 meter verderop verplaatst, net over de grens van Rode in Alsemberg (Beersel). De wandel- en fietstrajecten die normaal vanuit het centrum van

Sint-Genesius-Rode zouden vertrekken, zullen nu vanaf hier starten. Vanuit het treinstation van Sint-Genesius-Rode worden pendelbussen ingelegd naar de startplaats in Alsemberg.

Communautair gehakketak

Daarnaast is er nog de weigering van het Franstalige schepencollege van de naburige faciliteitengemeente Linkebeek om toelating te geven voor het stuk van de erfgoedwandeling dat over het grondgebied van de gemeente loopt. Volgens burgemeester Damien Thiéry (FDF) hebben de organisatoren het parcours van de wandeling niet overgemaakt aan het gemeentebestuur en kan hij bijgevolg de veiligheid van de wandelaars niet garanderen.

Carla Galle zei dat dit op een misverstand moet berusten aangezien het parcours tijdens de vergadering in juni met de politiechef van Linkebeek wel degelijk besproken werd en er toen geen opmerkingen werden gemaakt. Galle heeft Thiéry inmiddels een brief gestuurd met alle argumenten en zei voor zondag geen problemen te verwachten.

Toekomst van De Gordel

Tijdens de voorstelling van de 32ste editie bleef organisator Bloso evenwel vaag over de toekomst van De Gordel. Carla Galle (Bloso) stelde dat er aan de fundamenten van de Gordel - een familiale sportmanifestatie in de Vlaamse rand op de 1ste zondag van september - niet geraakt wordt, maar dat er andere accenten zullen worden gelegd. Zo zal er bijvoorbeeld meer aandacht zijn voor toeristische bezienswaardigheden en de Vlaamse gemeenschapscentra in de rand.

Vlaams minister Philippe Muyters wees erop dat in de toekomstige Gordel het toerisme en "het Bourgondische" meer aan bod zullen komen.

Het programma van de 32ste editie bevat verspreid over de vier trefpunten 19 wandel- en fietsparcours. Een nieuwigheid is dat er tijdens de 100 km fietstocht rond Brussel tijdens de beklimming van de Alsemberg een tijdsopname gebeurt die men daags nadien met foto en al kan downloaden van de website van Lotto. Hiervoor moet men zich evenwel op voorhand inschrijven op dezelfde site. (Belga/INM) .

Lees meer over:

Onze partners