De (s)preekstoel van Knack.be

‘Laat iedereen meegenieten van de voordelen van zonne-energie’

De (s)preekstoel van Knack.be Knack.be maakt ruimte voor religie en levensbeschouwing

‘De afslag naar duurzame energie mag gerust in een hogere versnelling genomen worden’, vindt Elke Valgaeren van de Gezinsbond.

We kunnen niet zonder elektriciteit, maar moeten er zuinig mee omspringen. Om het klimaat én onze portemonnee te sparen. De elektriciteitsfactuur neemt een serieuze hap uit het gezinsbudget. Niet alleen energie besparen, ook de omslag naar hernieuwbare energie is een must. Zon, water en wind zijn onuitputtelijke energiebronnen die nooit opdrogen zodat ook onze nakomelingen er nog van kunnen genieten. De Vlaamse overheid zet voluit in op het promoten van zonne-energie om de omslag naar hernieuwbare energie te kunnen maken. Met de zonnekaart bijvoorbeeld kan iedereen zelf nagaan of zijn dak geschikt is voor zonnepanelen, kan je berekenen wat zo’n installatie kost en op welke termijn je dit kan terugverdienen. We geraken met z’n allen overtuigd dat duurzame energie dé enige uitweg is. De afslag ernaar mag gerust in een hogere versnelling gebeuren, met de nodige stimulans.

‘Laat iedereen meegenieten van de voordelen van zonne-energie’

Die boodschap bracht ook een coalitie van sociale partners, milieu- en consumentenorganisaties op de dag van de zon eerder deze week. “Iedereen hernieuwbaar” is de slogan van hun campagne. Ook de Gezinsbond gaat volop voor duurzaamheid: minder energie verbruiken en de productie van hernieuwbare energie stimuleren. Het eerste is de meest efficiënte maatregel om het aanbod te kunnen garanderen, de klimaatimpact te verlagen en de factuur betaalbaar te houden. Landen als Denemarken en Oostenrijk tonen dat minder verbruiken wel degelijk kan. In Vlaanderen is er nog veel ruimte voor verbetering. De energieconsulenten van de Gezinsbond helpen gezinnen door bestaande woningen klaar te stomen voor de volgende decennia: ze ondersteunen collectieve renovaties waarbij een aantal gezinnen in een straat of wijk gelijktijdig hun woning energiezuinig maken.

Naast energie besparen, moeten we inzetten op hernieuwbare energieproductie zoals zonne-energie. Het is nodig om de klimaatverandering de baas te blijven en op korte termijn zijn er gezondheidswinsten wanneer vervuilende energieproductie vervangen wordt door hernieuwbare, schone energieproductie.

Gezinnen willen best bijdragen, als ze ook de voordelen kunnen plukken. Ze kunnen dit op veel manieren doen. Investeren in zonne-energie op het eigen dak bijvoorbeeld. Voor wie zich de aankoop kan veroorloven, levert dit alleszins meer op dan een spaarboekje. De overheid moet wel zekerheid garanderen. Burgers moeten weten waaraan ze zich kunnen verwachten en na verloop van tijd mogen er op de energiefactuur geen onaangename verrassingen tevoorschijn komen.

Maar niet iedereen heeft een geschikt dak of de nodige middelen om te kunnen investeren in een eigen zonne-installatie. De campagne “Iedereen hernieuwbaar” stelt daarom voor dat lokale besturen collectieve zonneprojecten stimuleren op grote daken. Maak collectieve zonneprojecten mogelijk door scholen, cultuurhuizen, buurten en openbare gebouwen op een rendabele manier zonnepanelen te laten plaatsen en delen. Ouders, leerlingen, bezoekers, burgers, klanten… kunnen deze (mee)financieren en eventueel stroom afnemen op afstand. Zo kunnen ook mensen zonder geschikt dak participeren. Projecten die zich specifiek richten op kwetsbare groepen vragen een stimulans. Gezinnen met onvoldoende middelen wachten op een extra duwtje in de rug om ook te kunnen participeren in collectieve projecten.

Dit zijn allemaal aantrekkelijke pistes. De zon schijnt tenslotte voor iedereen. Laat dan ook iedereen mee genieten van de voordelen van zonne-energie.

Elke Valgaeren is dienstchef van de studiedienst van de Gezinsbond.

www.gezinsbond.be/energie

www.iedereenhernieuwbaar.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content