'Laat gemeenten niet in ongewisse over stroomuitval' (VVSG)

21/08/14 om 13:59 - Bijgewerkt om 14:14

'De overheid moet zo snel mogelijk communiceren over een eventuele stoomuitval', zegt de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG).

'Laat gemeenten niet in ongewisse over stroomuitval' (VVSG)

Stroom © Belga

"De federale overheid mag de gemeenten niet in het ongewisse laten over de eventuele gevolgen van het zogenaamde afschakelplan voor hun gemeente", zegt Koen van Heddeghem van de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG). "Opdat de gemeentes zich daarop kunnen voorbereiden, is het nodig dat de federale overheid zo snel mogelijk communiceert wat ze weet, maar ook wat ze niet weet. Dat is een van de basispunten van crisiscommunicatie."

"De meeste gemeenten hebben al een noodplan uitgewerkt, maar voor de uitvoering ervan moeten ze zich natuurlijk kunnen voorbereiden", zegt Van Heddeghem. "Daarom is het belangrijk dat Binnenlandse Zaken laat weten wat al bekend is. We hebben er alle begrip voor mocht er over bepaalde elementen nog onduidelijkheid bestaan, maar willen vragen dat er ook daarover in alle duidelijkheid gecommuniceerd wordt."

Van Heddeghem wijst erop dat een aantal gouverneurs, zoals die van Antwerpen, Limburg en West-Vlaanderen, een initiatief genomen heeft om de burgemeesters informatie te bezorgen.

Overleg Antwerps gouverneur en burgemeesters

In navolging van haar Limburgse collega zal ook Antwerps gouverneur Cathy Berx binnenkort samenzitten met de burgemeesters uit haar provincie rond het dreigende stroomtekort. Op dit moment heeft een dergelijk overleg echter weinig zin, zo luidt het op het kabinet van Berx, aangezien het definitieve afschakelingsplan nog niet klaar is. Pas eens dat plan er is, zal duidelijk worden hoeveel Antwerpse gemeenten effectief getroffen zouden worden.

In Limburg zat gouverneur Herman Reynders al rond de tafel met zijn burgemeesters om hen onder meer het bestaande afschakelingsplan uit 2005 toe te lichten. "De gemeenten beschikten al over die informatie, wij hebben echter onlangs wel nog een mail naar alle Antwerpse burgemeesters gestuurd om hen daar nogmaals op te wijzen", stelt Fred Van Immerseel, directeur Noodplanning bij de provincie Antwerpen.

"Een overlegmoment komt er allicht begin september, wanneer we over alle informatie beschikken." Alle gemeenten maken volgens Van Immerseel momenteel een gedetailleerde en geactualiseerde risicoanalyse over waar er bij hen problemen kunnen opduiken bij een stroomonderbreking, hetzij door het bewust afsluiten van de stroom, hetzij door een accidentele black-out.

Ziekenhuizen en rusthuizen

"Dat kan gaan om bedrijven waarbij een stroomonderbreking voor gevaar kan zorgen, zoals de Seveso-bedrijven in de Antwerpse haven, maar ook om bijvoorbeeld ziekenhuizen en rusthuizen. Het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken houdt daar dan rekening mee bij het opstellen van het definitieve afschakelingsplan." (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners