'Laat fiscus zelf belastingaangifte invullen'

03/01/14 om 08:39 - Bijgewerkt om 08:39

Kamerlid Dirk Van der Maelen (SP.A) dient een wetsvoorstel in om de belastingaangifte vooraf te laten invullen door de fiscus.

'Laat fiscus zelf belastingaangifte invullen'

© Belga

Eerder al riep Kamerlid Dirk Van der Maelen (SP.A) op om de aangifte vooraf te laten invullen door de fiscus. Nu dient hij daarvoor een wetsvoorstel in, dat hij nog voor de verkiezingen gestemd hoopt te krijgen, schrijft De Morgen.

"In ons land hoeft nu een kwart van de belastingplichtigen die vervelende klus niet meer te klaren", zegt Van der Maelen. "In Nederland en Scandinavië ligt dat percentage veel hoger, rond de 75 procent, omdat bij wet daar de banken moeten meewerken aan het leveren van alle nuttige gegevens voor de belastingaangifte."

Keuze

Zo zouden niet alleen de banken informatie over hypothecaire leningen en levensverzekeringen kunnen doorgeven, maar ook alle andere bedrijven en personen die fiscale attesten afleveren. Denk daarbij aan kindercrèches, installateurs of ngo's die giften hebben ontvangen.

Van der Maelen meent wel dat elke Belg moet kunnen kiezen of de fiscus deze gegevens automatisch ontvangt en verwerkt. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners