Kwart minder asielzoekers in 2013

Maggie De Block © BELGA

Het aantal asielzoekers dat naar ons land komt, is vorig jaar met een kwart gedaald. Tegelijkertijd krijgen meer mensen een erkenning als vluchteling.

Afgelopen jaar kwam er ruim een kwart minder asielzoekers naar België. In 2013 opende de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) 15.840 dossiers. Dat zijn er 5.623 minder dan in 2012. “De cijfers bewijzen dat onze maatregelen werken”, zegt staatssecretaris Maggie De Block (Open VLD) in Het Laatste Nieuws en La Dernière Heure.

Nog steeds komen de meeste asielzoekers uit Afghanistan: in 2013 opende DVZ 1.327 dossiers voor Afghanen. Ook veel mensen uit Guinee (1.247 dossiers), Congo (1.225), Rusland (1.166) en Syrië (877) proberen asiel te vinden in België. De stroom uit Kosovo is stilaan stilgevallen.

Erkenning

“Er komen minder asielzoekers aankloppen, maar meer mensen krijgen daadwerkelijk erkenning als vluchteling”, zegt staatssecretaris De Block. Dat blijkt uit de cijfers van het Commissariaat-generaal: 4.967 mensen kregen erkenning als vluchteling, of 29,4 procent van de ingediende dossiers. In 2012 lag dat aantal op 22 procent.

Syrië

“Vluchtelingen uit Syrië, vrouwen die het slachtoffer dreigen te worden van genitale verminkingen, mannen die vervolgd worden omdat ze homo zijn: wie écht gevaar loopt, zullen we blijven helpen”, besluit De Block. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content