Kwart miljoen Vlamingen geen toegang tot snelle spoedhulp

24/02/14 om 07:27 - Bijgewerkt om 07:27

In acht dichtbevolkte gebieden in Vlaanderen is het niet gegarandeerd dat een spoedarts of een gespecialiseerde verpleegkundige voldoende snel ter plaatse is na een noodoproep, en is er geen ziekenhuis in de buurt.

Kwart miljoen Vlamingen geen toegang tot snelle spoedhulp

Ambulances © BELGA

Dat schrijft De Standaard op basis van kaarten die de Nationale Raad voor Ziekenhuisvoorzieningen (NRZV), een onderdeel van de federale overheidsdienst Volksgezondheid, samen met de vakgroep Geografie van de Universiteit Gent heeft uitgewerkt.De kaarten zijn gebaseerd op gegevens van gps-producent TomTom en de geregistreerde rijtijden.

In Vlaanderen zijn de gebieden rond Diksmuide, Aalter-Beernem, Assenede-Zelzate, Beveren, Heist-op-den-Berg, Aarschot, Leopoldsburg en Lanaken het meest kwetsbaar, zegt Frank Lippens, directeur van het Sint-Vincentiusziekenhuis in Deinze en voorzitter van de werkgroep. Ze zijn samen goed voor zo'n 250.000 burgers. "In die gebieden zijn de aanrijtijden lang, en er zijn ook geen nabijgelegen ziekenhuizen waar ambulanciers de patiënten snel naartoe kunnen brengen om ze over te dragen aan artsen."

Binnen het kwartier

Concreet geraken de medische teams bij een noodoproep er in minder dan 90 procent van de gevallen voldoende snel: binnen het kwartier. Voor burgers is dat niet zonder risico, want er gaat waardevolle tijd verloren. "Idealiter wordt de patiënt die er erg aan toe is, binnen de acht tot tien minuten geholpen door een medische professional, een kwartier is net aanvaardbaar. Niet dat ambulanciers geen waardevol werk doen, maar ze mogen geen medische handelingen uitvoeren".

Lippens en zijn collega's vragen voor de gebieden met een slechte dekking aan minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx om de werking van spoedverpleegkundigen (zogenaamde prehospitaal interventieteams of PIT-teams) te versterken. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners