Kwart bewakingsfirma’s lapt wetgeving aan zijn laars

© belga

Van 54 van de 206 vergunde bewakingsondernemingen in ons land heeft Binnenlandse Zaken ernstige aanwijzingen van sociale fraude.

Dat schrijft De Tijd op basis van een rapport over 25 jaar ‘bewakingswet’ in België, in opdracht van minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Er blijken nog andere problemen met de private veiligheid te zijn, bijvoorbeeld de inzet van niet-opgeleide en onderbetaalde mensen als bewakingsagent.

De wet op de ‘private en bijzondere veiligheid’ dateert van 1990 en is al twintig keer gewijzigd. Minister Jambon wil deze legislatuur de wet opnieuw aanpassen en bestelde een doorlichting van de sector. Er zijn niet alleen ernstige aanwijzingen van sociale fraude bij een kwart van de vergunde bewakingsbedrijven, ook aan het statuut van bewakingsagent schort een en ander.

Er blijken nog heel wat achterpoortjes te bestaan om niet-opgeleide, -betaalde of -gecontroleerde mensen in te zetten. Portiers blijken nog altijd in de greep van het criminele milieu te zitten, schrijft De Tijd, terwijl de screening van de bewakingsagenten zelf te wensen overlaat. Over het gebruik van dwangmiddelen bestaat juridische onzekerheid. Het kabinet-Jambon laat weten dat de minister kennis neemt van het rapport en dat hij over enkele maanden met een ontwerp voor de aanpassing van de wet komt. Tot dan onthoudt hij zich van inhoudelijke commentaar. (Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content