Kwart Belgen slaagt er niet in te sparen voor de kinderen

19/11/12 om 19:12 - Bijgewerkt om 19:12

Bijna een kwart van de Belgen heeft het moeilijk om geld opzij te zetten voor de kinderen. Vooral alleenstaanden, grote en nieuwe samengestelde gezinnen hebben het moeilijk om te sparen voor hun kroost.

Drieëntwintig procent van de Belgen slaagt er niet in geld opzij te zetten voor de kinderen. Dat moet blijken uit een enquête van de sociale secretariaten Partena en HDP bij circa 1.000 gezinnen en 200 werkgevers. Partena en HDP pleiten voor een aangepaste kinderbijslag die meer rekening houdt met de leeftijd of het studieniveau van het kind.

Vooral alleenstaanden, grote en nieuw samengestelde gezinnen hebben het moeilijk om te sparen voor hun kinderen. Bij gezinnen met meer dan drie kinderen slaagt zelfs 38 procent daar niet in. Het lijkt er steeds meer op dat de kinderbijslag die gezinnen ontvangen, de kosten onvoldoende dekt, luidt het nog. "Vooral de schrik voor studiekosten weegt zwaar door", aldus Marc Ertveldt, expert bij het kinderbijslagfonds Partena.

"Ouders vinden dat de kinderbijslag moet verschillen volgens de leeftijd of studieniveau van het kind: maar liefst 83 procent van de respondenten is hier voorstander van." Volgens Ertveldt erkennen ouders ook het belang van een toeslag voor gehandicapte kinderen en voor kansarme gezinssituaties.

Bedrijven

Partena en HDP zien ook mogelijkheden voor bedrijven. Want slechts 17 procent van de bevraagde werkgevers geeft aan dat ze bewust extralegale voordelen bieden aan hun werknemers om de opvoeding van hun kinderen te ondersteunen. Er zijn verschillende mogelijkheden "met gunstige behandelingen op het vlak van fiscaliteit of sociale zekerheid", zoals extralegale kinderbijslag, geboortepremie, tussenkomst in kinderopvang of bijdrage in studiekosten voor het hele gezin. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners